Koronavirus loš za ljude, dobar za prirodu

ponedeljak, 23. marta 2020.

Neophodne mere za sprečavanje širenja pandemije izazvane koronavirusom ostaviće nesagledive ekonomske posledice, a utiču i na životnu sredinu. Smanjenje industrije i saobraćaja dovelo je do pada potrošnje fosilnih goriva. Satelitski snimci pokazuju znatno smanjenje zagađenja vazduha u Kini i na severu Italije.

Venecija, jedna od najvećih svetskih turističkih atrakcija, koju godišnje posete milioni ljudi, sada je pusta, a njeni stanovnici ne pamte da je voda u kanalima bila čistija. Toliko da se vide ribice koje plivaju. Evropska svemirska agencija beleži opadanje emisija štetnih gasova u dolini reke Po u severnoj Italiji.

„Sva sagorevanja, industrijska sagorevanja, termoenergetska sagorevanja, sagorevanja u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, saobraćaj – sve je to smanjeno, tako da je automatski i drastično smanjena koncentracija azotovih oksida u atmosferi“, navodi Dragana Đorđević, rukovodilac Centra izvrsnosti za hemiju i inženjering životne sredine.

Mere za obuzdavanje koronavirusa smanjile su industrijsku proizvodnju od 15 do 40 odsto.

„To je jedna od stvari koja se videla prvo u Kini, pa u Italiji. Pošto neke vrste zagađivača mogu da budu osmotrene sa satelita, znači iz svemira kontinuirano, iz sata u sat, jasno se videlo da, kako je polako uvođen karantin, u tim oblastima je emisija zagađivača smanjivana“, ukazuje Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U Kini je potrošnja uglja u elektranama smanjena za 36 odsto. Prerada nafte je za trećinu manja. Satelitski snimci Nase beleže smanjenje emisije azot-dioksida za 37 odsto.

„Neki naučnici izračunali su da će to smanjeno zagađenje značajno popraviti zdravlje velikog broja ljudi. Procenjuje se negde da će 4.000 dece, odnosno 70.000 starijih od 70 godina živeti duže“, napominje Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta.

Proizvodnja automobila je prepolovljena, avio-kompanije su obustavile 70 odsto letova, to će značiti gubitak više od 100 milijardi dolara, ali i smanjenje emisije ugljenika.

Izvor:RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *