Jun na pčelinjaku – Vrcanje, umnožavanje, borba protiv varoe

Jun je za pčelare mesec kada je potrebno uraditi vrlo važne poslove.Najlepši od svih je oduzimanje meda, zatim umnožavanje pčelinjih društava. Neophodno je i tretiranje protiv varoe i dodavanje matice.Jun je mesec sa optimalnim uslovima za razvoj biljnog i životinjskog sveta.

Dolazi do velike ekspanzije u razvoju biljaka.Cvetaju poznate medonoše – kupina, malina, amorfa (bagremac), mnoge vrste korovskog bilja, a u višim predelima počinje livadska paša.Pčelinja paša dostiže svoj maksimum u razvoju, što za posledicu ima rojenje, to jest prirodno razmnožavanje.

Prvi poslovi u junu vezani su za oduzimanje meda, njegovo vrcanje i pravilno skladištenje.

Desetak dana posle prestanka paše (optimalan period za vrcanje meda je od 15. juna pa nadalje) med je dovoljno zreo za oduzimanje iz košnica. Najmanje dve trećine saća sa medom treba da bude zatvoreno. Takav med sadrži od 18 % do 20 % vode.

Nakon oduzimanja meda, treba izvršiti umnožavanje pčelinjih društava, jer treba nadoknaditi zimske gubitke.Nove zajednice treba formirati što pre, kako bi mogli iskoristiti preostalu pašu za svoj razvoj.

Posebno treba obratiti pažnju na negu poznijeg roja, jer bez prihrane medom i polenom rezultati razvitka neće biti vidljivi, a najbolje ga je naseliti na ramove sa satnim osnovama i prethodno dobro očistiti od varoe.

Nega formiranih rojeva treba da traje sve do uzimljavanja. Novoformiranim društvima najbolje je dodati mladu, sparenu maticu.

Preporučujemo da se uzimaju selekcionisane matice iz odgajivačkih centara koji se bave uzgojem naše domaće kranjske matice (Apis mellifera carnica).

U Srbiji se radi isključivo sa autohtonom rasom pčela (Alpis mellifera carnica), pa se moramo truditi da zbog pašnih uslova do maksimuma iskoristimo sva njena genetička svojstva, uz primenu modernih apitehničkih mera.

Preporučujemo da se dodavanje matica izvrši pomoću specijalnog kaveza, uz obaveznu prihranu rastvorom sirupa u odnosu 1:1.

    U junu je prijem matica uglavnom bolji nego kasnije. Matica se može dodati jedan dan nakon uklanjanja stare.Matice dobijene tihom smenom su visokokvalitetne samo pod uslovom da potiču od jakih zajednica sa dobrom maticom, koje su dve sezone za redom ostvarile natprosečan prinos. Primenjuju se uglavnom biološke metode: ram građevnjak, formiranje rojeva, prekid legla na izvesno vreme…

Od hemijskih sredstava najviše se koristi tretman mravljom kiselinom.

Na kraju, ne treba zaboraviti da se suzbijanje varoe u junu mora obaviti blagovremeno, jer, ko je tretman započeo kasno, ostao je bez pčela.

Objavljeno u ,,Pčelarstvo,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *