Još godinu dana pijačni prodavci neće morati da uvode fiskalne kase

Poreska uprava je objavila saopštenje u kojem se navodi da je za sve koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima, saglasno odredbama Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, odložena obaveza evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja do 31. decembra 2024. godine.

Prema Zakonu o fiskalizaciji predviđeno je da registrovani poljoprivredni proizvođači koji prodaju svoje proizvode nisu obveznici fiskalizacije, dok su fiskalne kase obavezne za sve one preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza.

Međutim, na zahtev predstavnika pijačnih prodavaca posle dogovora sa Ministarstvom finansija propisana je uredba kojom se rok za uvođenje fiskalnih kasa na pijacama produžava do kraja 2023. godine, odnosno sada je naknadno produžen do kraja 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *