Stočari traže veće subvencije na krave i junice od predviđenih 40.000 dinara

Proizvođači mleka u Srbiji osnovali su nacionalnu asocijaciju i od države će tražiti da poveća subvencije za krave sa predloženih 40.000 dinara po grlu na 55.000 dinara, a za junice sa 40.000 dinara na 150.000 dinara, izjavio je predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije i član novoosnovane asocijacije, Milija Palamarević.

On je za agenicju Betu rekao da je nerazumno da država subvencioniše uvoz junica sa 170.000 dinara, već deset godina.

,, Tražimo da se podstakne domaća proizvodnja junica sa 150.000 dinara, umesto što je Ministarstvo poljoprivrede predložilo 40.000 dinara. Da li je realno i pametno da država podstiče uvoz junica, umesto da stimuliše domaću proizvodnju sa 20.000 dinara manje nego što daje na uvoz,, – upitao je Palamarević.

Dodao je da odgoj junice traje tri godine da bi se otelila i bila za mužu i da u tom periodu od nje nema nikakvih prihoda, a da su troškovi izuzetno visoki.

On je kazao da stočari traže od države i da se goveda čipuju i iz registra izbaci oko 70.000 „fiktivnih“ krava na koje se dodeljuje subvencija. Ta sredstva bi, kako je rekao, mogla da se iskoriste za povećanje subvencija na domaće krave i junice.

Palamarević je kazao da su stočari zadovoljni premijom na mleko od 19 dinara po litru, a da će u slučaju da država odbije njihov zahtev za povećanje subvencija po grlu preduzeti radikalne mere borbe za realizaciju njihovih zahteva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *