Inovativne košnice mogu da daju pčelinje proizvode i u stanu

Klimatske promene su sve veći izazov za sve, a posebno za proizvođače hrane. Proizvodi poskupljuju, pa je ponekad pravi izazov doći do proverene i zdrave hrane. S druge strane, mnogi koji maštaju o tome da i sami proizvode određene količine hrane za sopstvene potrebe nemaju uslove za to.

Pandemija korona virusa dodatno je istakla značaj sopstvene proizvodnje, ali i značaj ulepšavanja doma i prostora u kojem se često boravi. Interesantan izum, koji ide u korak sa svim ovih potrebama, ali i dešavanjima u svetu, upravo je projekat „Beeamond“.

Firma Golden Bee iz Beograda već dugo se profesionalno bavi pčelarstvom, a u poslednjih šest godina radili su na novom projektu – urbanoj košnici za enterijer. Njena inovativnost se, prema rečima Marijane Dolašević, ogleda u tome što postoje određeni delovi na košnici koji daju pčelinje proizvode u zatvorenom prostoru.

Što se tiče ulaganja, ona kaže da su u početku koristili sopstvena sredstva, ali su prošle godine dobili grant od 50.000 dolara kroz program Startech kompanije Philip Morris koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije.

„Tim stručnih pčelara i edukovanih ljudi radio je poslednjih nekoliko godina na projektu ‘Beeamond’, a sama ideja došla je iz ljubavi prema pčelarstvu i pčelama. Razmišljali smo kako da pčelarstvo omogućimo bukvalno svima i da svi budu korisnici košnica, odnosno pčelinjih proizvoda“, objašnjava naša sagovornica koja je član ovog inovativnog tima.

Bezbedno i za pčele i za korisnike

Reč je, kako ističe Marijana Dolašević, o potpuno bezbednom uređaju, kako za pčele, tako i za samog korisnika košnice. Postoji ulaz u zidu, tako da je potrebno da korisnici imaju rupu u zidu poput one za klima uređaj, gde se postavlja crevo kroz koje pčele izlaze napolje, unose polen i nektar i vraćaju se u svoju zajednicu.

„Ogledne košnice već postoje u svetu, čak i u ovom obliku, ali nešto novo što još nije viđeno su dodaci uz pomoć kojih možete da dobijete pčelinje proizvode – polen, propolis, Api inhalaciju, dodatak za pčelinji otrov, kao i dodatak za med. U procesu smo međunarodne zaštite patenta, tako da se nadam da ćemo uspeti u tome“, objašnjava Dolašević.

Ona je naglasila da je sistem apsolutno prilagođen svakom korisniku, kao i da je stručni tim mislio na sve detalje, zbog čega postoje i stoper kartice.

„Dobijate detaljno pisano uputstvo, kao i video instrukcije, gde možete tačno da vidite kako se koristi košnica i na koji način. Dakle, bez pčelarske opreme, bez dimilice, bez izlaska u pčelinjak“, naglasila je naša sagovornica.

Koliko je vremena potrebno da bi se dobio neki od pčelinjih proizvoda zavisi od pašnih uslova.

„Što se tiče meda, tu ne možemo da garantujemo koliko brzo će ga biti. Sve zavisi od unosa nektara u samu košnicu“, objašnjava Dolašević.

Sistem Beeamond je, ističe ona, bezbedan u svakom smislu, a to znači i da pčele neće dirati nikoga.

„Društvo u našoj košnici je manje i manje je agresivno. Ovo su otprilike dva rama, kao u običnoj konvencionalnoj košnici, tako da neće praviti problem na terasi, niti će da jure stanare po zgradi. Sve je u potpunosti bezbedno“, navodi naša sagovornica.

Vrlo je značajno, kako kaže, što u toku proleća i leta korisnici svakodnevno mogu da dobijaju pčelinji polen koji je inače u zamrznutom i u sušenom stanju.

„Dakle, vi u vašem dnevnom boravku svojoj deci možete da priuštite svakodnevno konzumiranje svežeg polena, a tu je i upotreba Api inhalacije, i pčelinjeg otrova“, podsetila je Dolašević. Autor: Julijana Vincan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *