Gori i šuma oko manastira Studenica, evakuisano šest domaćinstava

U zaseoku Jankovići, udaljenom oko 200 metara vazdušnom linijom od manastira Studenica, koje pripada selu Dolaca, a na šumskom potezu Vranjevo-Brevina –Luke, još uvek bukti požar koji je, prvi put, primećen još juče u prepodnevnim satima.

2Piše: Z. Nikolić, Beta15. maja 2020.

Istinomer

Veliki požar na Kopaoniku, gori i šuma oko manastira Studenica, evakuisano šest domaćinstava 1Foto: AC

Požarom je, mestimično zahvaćena površina od oko 50 hektara borove šume koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

Meštani su, juče čim je primećen požar sami gasili vatru i mislili su da su je ugaslil da bi, jutros rano, ponovo primetili dim i vatru na pojedinim lokacijama.

Požar se, zahvaljujući vremenskim prilikama, neuobičajeno toplom danu sa jakim toplim vetrom, jutros brzo širio pa su meštani obavestili vatorgasce iz Kraljeva koji deluju kao segment Odeljenja za vanredne sitaucije pri Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Njihovim pripadnicima, u popodnevnim časovima, pridužili su se i članovi  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo pojačani sa nekolicinom pripadnika Civilne zaštite.

Težak i nepristupačan teren bio je osnovna prepreka da se požar ranije i efikasnije suzbije, jer se do mesta sa plamenom može doći samo pešice sa naprtnjačama za vodu.

Ovo je za Danas rekao član Gradskog veća, diplomirani inžinjer šumarstva Aleksandr Cvetković, koji je zajedno sa dvanaest kolega iz Šumske uprave „Ušće“ do, pre par trenutaka, kada im je pristigla smena, učestvovao u sprečavanju širenja požara. Prema njegovim rečima, požar zbog trenutnog strujanja vetra ne preti manastiru Studenica.

Iz Gorske službe spasavanje navode da je, nezvanično, uzrok požara pad strujnog voda sa dalekovoda koji je srušio olujni vetar koji je dostizao 110 kilometara na čas.

Dodaje se da požar bukti ispod kompleksa Milmari, kod nove crkve u vikend naselju, a za sada nema informacija kolika je površina zahvaćena.

Vatrogasci su na licu mesta i trenutno gase požar uz pomoć spasilaca Gorske službe spasavanja ali i vlasnika smeštajnih objekata, navodi se u saopštenju.

RTS je preneo da se u studeničkom kraju u blizini mesta Dolac zapalilo oko 50 hektara borove šume, a vatrogasci su preventivno evakuisali šest domaćinstava iz zaseoka Luka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *