Kosovo ponovo naplaćuje takse na uvoz brašna

Kosovo, 15 maj 2020

Kosovska vlada aktivirala je raniju odluku o posebnim taksama na uvoz brašna i građevinskih blokova iz centralne Srbije, pa se na kilogram brašna naplaćuje četiri centa, a na blok dva centa, javila je Beta.

Izvoznici brašna na Kosovo dužni su, po toj odluci od pre nekoliko godina koja nije ukinuta, već je njena primena bila obustavljena, da od pre desetak dana plate 40 evra na tonu, odnosno oko 1.000 evra po kamionu od 25 tona.

Povodom aktiviranja odluke o posebnim taksama na uvoz brašna i građevinskih blokova oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Poručuje da je time Priština „napravila još jednu opasnu diverziju“.

„Politiku Prištine ‘korak napred – dva koraka nazad’ zamenila je politika pravo unazad sve do Envera Hodže“, poručio je Đurić u svom saopštenju.

Prema Đurićevim rečima ovaj akt Prištine zahteva reakciju međunarodne zajednice.

„Apelujemo na međunarodne institucije i predstavnike na Кosovu i Metohiji da ponašanje Prištine shvate ozbiljno i kao dramatično“.

Direktor poslovnog Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica „Žita Srbije“, Vukosav Saković, rekao je danas da su kosovske vlasti počele da primenjuju odluku o taksama na brašno i blokove kada su stabilizovali tržište tokom trajanja pandemije virusa COVID-19.

„Teško je proceniti koliko će se smanjiti izvoz brašna zbog krajnje neekonomske logike“, rekao je Saković za Betu.

Dodao je da je Srbija u aprilu izvezla na Kosovo manje od 2.000 tona brašna i 16.000 tona pšenice.

Takse su uvedene zbog interesa tamošnje firme ‘M&Silosi’ koja ima najveći mlin na Kosovui želi da isključi konkurenciju“, rekao je Saković.

Štetu zbog primene taksi imaće, prema njegovim rečima, pekari na Kosovu, ali najviše potrošači.

„M&Silosi“ su, rekao je Saković, do primene taksi kupili veće količine uvezene pšenice i napravili zalihe.

Na Kosovu postoji više prerađivača brašna koji su se, prema pisanju kosovske štampe ranije, požalili na „mnogo problema usled konkurencije iz Srbije“, a upravo je od ukidanja taksi 20. marta na sirovine, upadljivo povećan uvoz pšenice.

Već u prvoj nedelji, za samo nekoliko dana tada, zabeležen je rekord od 6,2 miliona tona uvežene pšenice na Kosovo.

To je posledica ogromne potrošnje brašna koje se na Kosovu pravi, rekao je tada portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

Izvor:Kossev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *