Bumbari mogu da nateraju biljke da cvetaju ranije

subota, 30. maja 2020.

Klimatske promene su sve češće uzrok pomeranja rokova cvetanja biljaka. Iz tog razloga dešava se da se cvetaje ne poklopi s vremenom najveće aktivnosti polinatora.

Međutim, kako je objavio magazin Science, postoje naznake da se priroda sama postarala kako da reši ovaj problem.

Primećeno je, naime, da bumbari koji su prirodni oprašivači biljaka, ukoliko nemaju na raspologanju dovoljan broj otvorenih cvetova počinju da progrizaju listove biljaka. Ova pojava je povezana je sa tim da biljke čiji su listovi oštećeni počinju mnogo ranije da cvetaju. Tako bumbari brže dolaze do potrebne hrane.

Naučnici su i ranije primetili da biljke koje imaju neka oštećenja znatno ranije prelaze u generativnu fazu. Međutim, rezultati delovanja bumbara su zapanjujući.

Eksperimenti su utvrdili da je paradajz kojem su bumbari progrizli listove počeo da cveta čak 30 dana ranije u odnosu  na kontrolni. Slačica sa oštećenim listovima cvetala je 14 dana ranije.

Naučnici su pokušali da imitiraju način na koji bumbari oštećuju listove. Te biljke su zaista nešto ranije cvetale u odnosu na one iz kontrolne grupe, ali mnogo kasnije u poređenju sa onima koje su oštetili bumbari.

To navodi na zaključak da bumbari, osim što fizički oštećuju biljke istovremeno otpuštaju i neke hemijske materije odgovorne za ubrzavanje cvetanja.

Utvrđeno je i da potreba bumbara da progrizaju listove naglo opada, pa čak i nestaje onda kada na raspolaganju imaju dovoljno otvorenih cvetova.

Sličan način ponašanja otkriven je još kod nekoliko vrsta divljih polinatora, ali ne i kod domaćih pčela. S.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *