Biodistikt, budućnost ili potreba

Srbija će biti prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će imati svoj biodistrikt, rečeno je na konferenciji “Biodistrikti kao model za podsticaj organske proizvodnje i lokalnog ekonomskog razvoja” koji je organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, Serbia organica i Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu.

Srbija je na dobrom putu da postane prva zemlja u jugoistočnoj Evropi u kojoj će se u Kolubarskom okrugu formirati biodistrikt, područje na kojem se udružuju lokalni proizvođači, institucije, udruženja, turističke organizacije, ugostitelji i kupci – kako bi se najefikasnije koristili potencijali, očuvali prirodni resursi i podržali lokalnu poljoprivredu i razvili lokalne ekonomske sastave prilagođene specifičnostima regiona

Biodistrikt predstavlja određeno područje u kojem lokalni proizvođači, potrošači, javne institucije, udruženja, turističke organizacije, ugostitelji i drugi subjekti sarađuju i međusobno se povezuju, u cilju održivog upravljanja lokalnim resursima, sa fokusom na najefikasnije iskorišćavanje potencijala tog specifičnog područja.

Prodekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladan Bogdanović istakao je da je relativno novi koncept biodistrikta privukao značajnu pažnju međunarodne i domaće stručne javnosti, naglasivši da su znanje i inovacije dve ključne reči za održivi razvoj u agroindustiji.

Ovo može bito dobar zamajac poljoprivredi, jer naša zemlja ima prirodne uslove za korišćenje lokanih resursa na optimalan, efikasan i održiv način uz upotrebu lokalnih znanja, domaćih sorti i autohtonih rasa domaćih životinjaistakao je ovaj stručnjak

Pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Vedrana Ilić rekla je da se u poslednjih godinu dana u Srbiji govori o biodistriktima zahvaljujući naporima udruženja Serbia Organica da ovaj koncept razvijen u zemljama Evropske unije i širom sveta primeni na naše podneblje gde, kako je rekla, prirodno i pripada. ,,Ovaj zajednički put će biti dug ali sa ogromnim izgledima za uspeh jer se oslanjamo na domaću snagu i energiju koju crpimo od hrabrih vizionara kakvi su naši organski proizvođači , dodala je ona

Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da stimuliše organske proizvođače rekordnim ulaganjima, i najvišim budžetima za ovu privrednu granu. Koncept ovako održivog razvoja već se primenjuje u svetu, dok se kod nas o tome govori poslednjih godinu dana. 

Osnivanje prvog biodistrikta u Kolubarskom okrugu u Srbiji može doneti niz potencijalnih benefita. Biodistrikti se baziraju na održivom korišćenju prirodnih resursa u skladu sa lokalnim ekosistemima. Uvođenje ovakvog pristupa u Kolubarskom okrugu može pomoći u očuvanju prirodnih resursa kao što su voda, zemljište, šume i biodiverzitet.

Fokusiranje na biodistrikt može doprineti očuvanju lokalnih ekosistema, što ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u prirodi. To uključuje očuvanje staništa, podršku ugroženim vrstama i očuvanje biološke raznolikosti. Biodistrikti promovišu lokalne inicijative i zajednice, podstičući razvoj održivih lokalnih privreda. To može uključivati podsticanje poljoprivrede, zanatskih radnji i drugih lokalnih preduzetničkih inicijativa. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *