Glodari i dalje pretnja za ozime useve

petak, 08. decembra 2023.

Usevi ozime pšenice i ječma se nalaze u fazi od 2 do 6 listova razvijeno (12-16 BBCH), saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). 

U usevima pšenice, u kojima prilikom prethodnih pregleda nije uočeno prisustvo simptoma bolesti, sada se registruje prisustvo simptoma  rđe (Puccinia spp.) na do 2% biljaka, dok simptomi prisustva sive pegavosti lista (Septoria tritici) i pepelnice žita (Erysiphe graminis) nisu utvrđeni.

U usevima ječma registrovano je širenje simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) u odnosu na prethodni pregled. Simptomi su uočeni na do 30% biljaka.  Prisustvo simptoma drugih bolesti ječma nije uočeno.

Za sada se ne preporučuje primena hemijskih mera zaštite od navedenih patogena.

Prilikom pregleda useva nije registrovano prisustvo štetnih insekata kao što su lisne vaši (Aphididae) i cikade (Cicadelidae).

U usevima se i dalje registruje prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara, pa se proizvođačima preporučuje da obrate pažnju na njih. 

Ekonomski prag štetnosti kada treba preduzimati mere suzbijanja primenom rodenticida na bazi cink-fosfida je za poljskog miša 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu 10-500/ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *