Nakon problema sa izvozom u Hrvatsku: Inspekcija kontroliše kvalitet čajeva

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se sa tržišta povlači čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom – lišćem nane, koja je prethodno bila nabavljena u Srbiji.

Reč je o rinfuznom čaju „menta list“, hrvatskog proizvođača Agristar. Razlog je to što su u čaju pronađeni pirolizidinski alkaloidi. Kako je upozorio RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Juče se ovim povodom oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede Srbije, koje je za Politiku potvrdilo da je kompanija Euro herbs iz Novog Sada izvezla čaj od nane (kao poluproizvod) u Hrvatsku kupcu Agristar.

– Čaj je uzorkovan na tržištu Hrvatske i analiziran, laboratorijski je utvrđeno da sadrži kontaminent pyrolizidine alkaloid u količini većoj od propisanog maksimuma – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Napominju da proizvod nije distribuiran na tržište Srbije i da ga nema na lageru još od prvog januara ove godine.

Kako se navodi, poljoprivredna inspekcija sprovela je vanrednu kontrolu proizvođača i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, a šira kontrola čajeva se nastavlja.

Inače, u hrvatskim medijima potencira se da je sirovina nabavljena u Srbiji, dok je izgleda manje važno to zašto je proizvođač stavio čaj na tržište bez prethodnih analiza nane na prisustvo ovog jedinjenja koje u prekoračenjima može biti vrlo opasno.

Stručnjaci sa kojima su novinari Politike razgovarali napominju da je ova vrsta proizvodnje inače vrlo specifična i rizična zbog mogućih kontaminacija, posebno u nekim oblastima gde se kod biljaka može naći i prisustvo teških metala.

Inače, prema pisanju medija pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti vrlo toksični za ljude, a biljke ga proizvode kako bi se odbranile od štetočina i biljojeda. Identifikovani su u oko 6.000 botaničkih vrsta.

Pojedini lekovi i preparati na biljnoj bazi mogu sadržati ovo jedinjenje s potencijalnim rizikom primene. Zbog toga su za ove sastojke i preparate koji ih mogu sadržati utvrđeni prihvatljivi, ograničeni dnevni unosi, kao i preporuke o dužini primene.

Ovi sastojci mogu da budu izuzetno opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog konzumiranja biljaka s ovim supstancama zabeleženi su još pre sto godina.

Najveći su rizici za one ljude koji dosta piju čajeve, konzumente biljnih preparata, ali kontaminirana može biti i stočna hrana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili u slučaju meda. Izvor: ekapija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *