Drugi pišu Stočarstvo Vesti

Za devet meseci 2022. u Srbiju uvezeno 213.000 prasadi i 31.000 tona svinjskog mesa

Situacija u svinjarstvu je jako loša, domaći proizvođači i dalje su u velikoj krizi, a tome su doprinela i globalna kretanja, poput pandemije, poskupljenja inputa i rata u Ukrajini, kao i očigledna nezainteresovanost države da pomogne ovom sektoru, ocenjeno je na sastanku u Privrednoj komori Vojvodine kojem su prisustvovali uzgajivači svinja, predstavnici komorskog sistema i stručnjaci iz ove oblasti. Rečeno je da Srbija ne proizvodi dovoljno mesa i da zvanične podatke o tome da samodovoljnost Srbije za svinjetinom iznosi oko 90% treba uzeti sa rezervom.

”Za devet meseci Srbija je uvezla 213.000 prasadi i 31.000 tona svinjskog mesa. Cene svinja bile su, nakon ekstremnog pada, dovedene u normalu ali u poslednje vreme ponovo idu naniže. Prosečna prodajna cena tovljenika u prvih šest meseci bila je 156,5 din/kg. Pritom, poskupeli su drastično svi inputi u proizvodnji, kukuruz je imao i loš prinos i loš kvalitet, a javio se i problem aflatoksina”, rečeno je na sastanku.

”Imamo 75.000 umatičenih krmača. Možda još 20 do 30% neumatičenih. Ukupna proizvodnja tovljenika je oko 1,2 miliona, kad se odbije broj zaklane prasadi od ukupnog broja. Ako nam treba pet miliona tovljenika jasno je da smo u velikom problemu i kao farmeri i kao država”, rekli su proizvođači.

Podsetili su da je pre par meseci u razgovorima sa nadležnim dogovoreno da će cena tovljenika prve klase biti 260 dinara, a sada je 200 ili 210 dinara. Takođe, naglašeno je da ograničenje cena buta traje 11 meseci a da po zakonu može da traje samo šest meseci. Na sastanku se postavilo i pitanje porekla mesa uvezenog iz Hrvatske, kao i nekontrolisanog uvoza mesnih prerađevina i MOM-a (mehanički otkoštanog mesa), te označavanja mesnih proizvoda sa prisustvom GMO.

Uvoz jeftinih prerađevina preko trgovinskih lanaca jedan od glavnih faktora loše situacije u svinjarstvu, a niske otkupne cene diktiraju klaničari zbog čega ovaj posao postaje neisplativ, rekli su uzgajivači svinja. Poljoprivrednici okupljeni u udruženjima uzgajivača svinja tražiće hitan sastanak s novom ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković gde će izneti konkretne predloge za ublažavanje krize u svinjarstvu. Jedan od predloga biće da država otkupi svinje za robne rezerve po paritetu kukuruz– svinja 8:1. / Agrosmart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *