Pčelarstvo Vesti

U planu izvoz još meda za Italiju

Srpski pčelari planiraju uskoro izvoz još tri-četiri šlepera bagremovog meda u Italiju, a pre dva dana prvi put su na italijansko tržište plasirali 20.880 kilograma, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Predsednik te organizacije Rodoljub Živadinović kaže za Tanjug da je pre dva dana izvezen jedan šleper sa buradima bagremovog meda u Italiju.

U planu je, kaže, da se za 15 dana izveze još jedan, a potom još dva-tri šlepera, od kojih svaki ima po 20.880 kilograma meda.

Kaže da je bagremov med, koji je izvezen u Italiju po ceni od 800 dinara po kilogramu, vrhunskog kvaliteta, da sadrži 43 odsto polena bagrema, a da je zakonski minimum 20 odsto.

Naveo je da SPOS nedavno uveo Halal standard i da planiraju izvoz na mnoga tržišta u svetu, među kojima je i Kina.

Živadinović je rekao da su u toku pregovori sa Kinom, koja uvozi kvalitetan med, uprkos tome što je veliki izvoznik meda.

„Kina ima pet miliona milijardera koji traže vrhunsku hranu svih tipova. Trenutno pregovaramo da vidimo da ove sezone, ako bude meda, izvezemo u Kinu“, kaže Živadinović.

Naveo je da bagremov med čini više od polovine prinosa srpskog meda.

Prethodna sezona je, kaže, bila loša i prinos smanjen za 80 odsto u odnosu na prosek, a ono što se sada izvozi su zalihe meda iz 2019. godine.

„Preostale su male količine meda, upravo ih izvozimo. Čim krene sezona očekujemo da će biti bolje. Najveće tržište za nas je EU, a spremamo se i za arapsko tržiste“, rekao je Živadinović.

On je naveo da je u toku velika akcija na suzbijanju falsifikovanog meda na tržištu Srbije.

„Pozvali smo pčelare i potorošače da prijave svaki sumnjivi med. Te informacije prenosimo veterinarskoj inspekčiji. Imamo već neke rezultate“, kaže Živadinović.

Naveo je da je SPOS dobio prijave o neispravnosti meda za više od 500 maloprodajnih objekata.

„Uvek kada je loša godina falsifikatori to iskoriste i plasiraju falsifikate koji lako padaju na analizi“, rekao je Žiavdinović.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *