Razvoj vakcine VAKS4ASF u borbi protiv afričke svinjske kuge

Nove tehnologije usmerene su na afričku svinjsku kugu (ASF) s ciljem razvoja nove generacije vakcine protiv ovog virusa i iskorenjivanja bolesti na globalnom nivou. 

Inicijativa je predvođena biotehnološkom farmaceutskom kompanijom “HIPRA” i podržana od strane Evropske unije kroz program Horizon Europe. Projekat, koji traje od 2024. do 2028. godine, pod nazivom VAKS4ASF, teži da pruži efikasno i bezbedno rešenje protiv visoko zaraznog virusa ASF koji utiče na domaće i divlje svinje, dovodeći do visokog mortaliteta među zaraženim životinjama.

VAKS4ASF se fokusira na inovaciju, koristeći prethodne pristupe i strategije vakcinacije sa visokim potencijalom za uspeh. Iako je svetska naučna zajednica uložila veliki napor, specifično rešenje za vakcinu protiv ASF i dalje je nedostupno. Zbog toga se učesnici u ovom projektu udružuju kako bi kombinovali svoje znanje, iskustva i napore u cilju razvoja efikasne atenuirane vakcine protiv virusa ASF.

U cilju prevazilaženja izazova inovativnog pristupa vakcinaciji, VAKS4ASF okuplja 17 partnera iz zemalja Evropske unije, Sjedinjenih Država i Kenije. Ovi partneri čine međunarodni konzorcijum koji obuhvata organizacije kao što su Severo Ochoa Centar za molekularnu biologiju i Sabiotec iz Španije, Ludvig-Maksimilians Univerzitet iz Nemačke, Institut Pirbrajt iz Ujedinjenog Kraljevstva, Međunarodni institut za istraživanje stočarstva iz Kenije, kao i mnoge druge institucije iz Italije, Holandije, Mađarske, Rumunije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Osim razvoja vakcine, projekat će predlagati inovativne politike za kontrolu i upravljanje ASF, uz kontinuirano uključivanje svih ključnih zainteresovanih strana, s ciljem efikasne kontrole virusa širom sveta. Izvor:Naučni Institut za veterinarstvo “Novi Sad” Foto:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *