Pčelarstvo Tehnologije Vesti

Srbija u 2020. godini izvezla 2.700 tona meda

Srbija je u prethodnoj godini izvezla 2.700 tona meda, a uvezla 600 tona meda slabijeg kvaliteta, rekao je za Infobiz predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

„Prethodna godina iako nije bilo mnogo meda bila je izuzetna po izvozu jer je i cena na tržištu znalčajno porasla, što zbog loše godine, što zbog veće potražnje za medom u pandemijskoj godini i onda je praktično svaki član rešio da sve što ima u skladištima stavi na tržište. To je dovelo do toga da imamo rekordnu vrednost izvoza, 15 miliona dolara“, rekao je Živadinović.

Velike su količine lažnog meda na tržištu Srbije, a uvezeno je oko 600 tona takvog meda iz drugih zemalja, napomenuo je Živadinović.

„Problem je ne toliko uvoz koliko domaći falsifikat i oni proizvedu najmanje hiljadu tona godišnje lažnog meda. Ima ih u trgovinama, na pijacama, tako da, kako kažu, papir trpi sve. Ove godine je nadležna inspekcija, ne samo veterinarska već i svi oni nadležni organi, uključena je i policija i tržišna inspekcija i za sada su postignuti neki rezultati. Bilo je nekih primera i u nekim vrtićima je nađem neispravan med, totalni falsifikat koji nije video pčelu. U svakom slučaju uzet je veliki broj uzoraka, prema našim informacijama preko 160“, kaže Živadinović.

Otkupna cena bagremovog meda, čija cena je najviša na tržištu, iznosi 800 dinara.

„Dodajte tome tropkove otkupa, pakovanja, tegle, etikete, to je minimum još 100 dinara. Na to ide pdv od 10 procenata, pa marža trgovine od minumun 25 procenata. Kada sve to stavite na papir, ispod 1.300, 1.400 dinara vi ne možete naći na tržištu, nema načina. Ja stalno kažem potrošačima – Kada vidite med sa nekom smešnom cenom, recimo i po 1.000 dinara da se nađe u prodavnici i po 1.100, to ne može biti bagremov med. Kupite ljudi lepo kilogram šećera i skuvajte ga sa malo vode i jedite, ako vam je do falsifikata. Ako hoćete med kupujte ga od pčelara, kupujte ga direktno. Jednostavno, dok se tržište ne sredi, dok se akcija države ne završi, veliki je problem i za potrošače i za nas. Mi smo ogorčeni na trgovine koje taj med plasiraju. Ako to rade sa medom šta onda rade sa mesom ili mlekom?“, zaključuje Živadinović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *