Pčelarstvo Uncategorized Vesti

Rodoljub Živadinović dao ostavku na mesto predsednika SPOS-a

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović podneo je ostavku, objavljeno je na zvaničnom sajtu Organizacije. Podovom ove odluke, sazvana je hitna sednica izvršnog odbora za sutra (19.4).

U svom pismu ostavke napisao je da od kad je izabran za pomenutu funkciju dao doprinos ka poboljšanju pozicije pčelara u Srbiji, podizanju cene meda, sigurnijeg otkupa, a da je sve vreme na tom putu “trpeo brojne napade pokretane od onih kojima je sve ovo poremetilo nelegalne biznise ili tokove varanja naših pčelara lažnim lekovima, parafinskim satnim osnovama i slično, a posebno onih koji su varali potrošače falsifikovanim medom…”

“I sve to mi nije bio problem, sve sam izdržao uz pomoć najbližih saradnika, uz vašu podršku, i nastavljao u obezbeđivanju novih pogodnosti za naše pčelare. A onda vidim da realno jako mali broj pčelara razume šta smo zapravo uradili i stvorili ni od čega”, napisao je Živadinović u pismu ostavke.

“Već dve godine Pogon “Naš med” formira otkupnu cenu meda u Srbiji, odnosno donosi u Srbiju svetsku tržišnu cenu meda što je ranije bila misaona imenica, a onda pčelari masovno prodaju med drugim pakerima koji su im bukvalno do juče zavlačili ruku duboko u džep dajući im manje cene od realnih.

Ako ćemo se boriti za višu cenu meda na pravi način, onda svi moramo da predajemo med našem Pogonu, kako bi imao veći obrt, a samim tim smanjio troškove po kilogramu meda, te pčelarima dao još višu cenu meda u odnosu na tržišno moguću, jer Pogon ne zarađuje, ali na manjem obrtu meda ima veće troškove po kilogramu meda.”

Živadinović je poslednji put izabran za predsednika SPOS-a krajem januara ove godine za mandat od naredne četiri godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *