Pčelarstvo Tehnologije Vesti

REKORDAN IZVOZ MEDA IZ SRBIJE U 2020.

Od svečanog otvaranja Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači prošlo je 8 meseci. U tom periodu uspeli smo da sistemskim merama dovedemo svetsko tržište i svetsku cenu meda u Srbiju, što obezbeđuje budućnost i sigurnost i onom pčelaru sa najmanjim brojem košnica.

Cena bagremovog meda je posle 8 meseci veća za 56% i na apsolutnom je istorijskom maksimumu, cena šumskog meda je veća za čak 241%, cena suncokretovog meda je veća za 23-59%, cena planinskog livadskog meda za 100%…

Uvedeni su HACCP i HALAL sistem, pripremamo se za dobijanje BRC sertifikata, radi nastupa u marketima na inostranom tržištu. Kupljena je privremena punilica za med u tegle. Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ odobrila je naš projekat i isporučila donaciju opreme za laboratoriju i proizvodni deo Pogona u vrednosti od 16.300 evra.

Dok većina smanjuje broj radnika, Pogon je povećao broj zaposlenih za 40%. Jedan od zaposlenih primljen je u okviru programa Vlade Srbije „Moja prva plata“.

Iako je pčelarska sezona bila loša, zalihe meda iz prethodne dve godine su zbog dobrih cena od jula 2020. godine, praktično skoro u potpunosti izvezene, te će 2020. ostati zapamćena kao godina sa najvećim izvozom meda u istoriji Srbije gledano u novčanom iznosu, jer je ukupni izvoz iznosio čak 15.133.300 dolara (13.096.048 evra). Ukupno je izvezeno 2.701.204 kg meda. Najviše izvozimo u Italiju, Norvešku, Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Poljsku.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić obišla je pogon za prikupljanje i plasman meda “Naš med” u Rači i pozvala sve poljoprivredne proizvođače da se na sličan način udruže kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu za 56 odsto bagremovog i čak za 241 odsto šumskog meda.

Brnabić je istakla da bi to moglo da bude rešenje i za probleme malinara i kako država može da pomogne u tim situacijama.

“Svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na ovaj primer, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca”, poručila je predsednica vlade.

Sama investicija vredna je 1,6 miliona evra pčelari su njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.Ovaj projekat se realizuje uz podršku vlade Srbije. Pčelari su uspeli da otvore najzahtevnije evropsko tržište za izvoz srpskog meda.

“Za samo osam meseci oni su već preko svog pogona ‘Naš med’, za prikupljanje, pakovanje i plasman meda, uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije tržište EU. Ova burad idu za Italiju u utorak, kao drugi kontigent, a onda ide i treći i četvrti. To je neverovatan uspeh”, naglasila je Brnabić.

Ono što je najvažnije sada pčelari dobijaju avansno 90 odsto bez posrednika zbog čega su, zato uspeli toliko da podignu cenu meda.

“Drago mi je da ćemo 2020. pamtiti ne samo po kovidu već i po istorijskom rekordu vednosti izvoza meda”, naglasila je.

Istakla je da to treba da znaju svi naši poljoprivrednici – šta je moguće uraditi kada se udružite i imate jasan plan i viziju. naglasivši da su pčelari uspeli da plasiraju med i na tržište Saudijske Arabije i da očekuje otvaranje i drugih tržišta, uz podršku vlade Srbije.

Pčelari sada imaju sigurnost, predvidivost i transparentnost i znaju šta mogu da očekuju sutra. Poručila je da će pčelari i dalje imati podršku vlade Srbije.Na pitanje kako se sprovodi nacionalni plan za pomoć mladim poljoprivrednicima, Brnabićeva je rekla da to ide odlično i da oni mogu da dobiju oko 15.000 evra pomoći.

Najavila je da će vlada insistirati na digitalizaciji poljoprivrede i da će Srbija imati i evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi u Novom Sadu, kao i da očekuje u narednih nekoliko nedelja polaganje kamena temeljca za Biosens institut kao evropski centar izvrsnosti digitalne poljoprivrede.

“Poslednje tri godine smo imali sve bolje rezultate u poljoprivredi i svaka je bila bolja od desetogodišnjeg proseka. Ja ću s Nedimovićem (ministrom poljoprivrede) obići verovatno naredne nedelje radarski centar Bukulja za protivgradnu zaštitu, i tu smo završili kompletnu automatsku protivgradnu zaštitu. Modernizujemo dalje našu poljoprivredu”, rekla je.

Predsednik opštine Rača Nenad Savković je kazao da je ta opština imala u spoljno-trovinskoj razmeni suficit od 198 miliona evra i tako bila prva u regionu po tome, ispred Kragujevca.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović je zahvalio predsednici vlade Srbije na velikoj podršci i istakao da je projekat “Naš med” uspeo, kao i da je za osam meseci otkupljeno već 90 tona meda.Živadinović je istakao da je veoma važno što je počeo sa tržišta da se povlači falsifikovan med, koji, kako je istakao “nije video pčelu”.

“I u nekim vrtićima je utvrđeno da je bilo neispravnog meda. Evo danas, bagremov med iz prvog šlepera koji je otišao za Italiju plaća se pčelaru skoro 800 dinara, a med koji je ušao u vrtiće je išao za 270 dinara plus pdv”, naveo je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *