Pčelarstvo Tehnologije Vesti

Pogon „Naš med“ uveo novine kada je u pitanju predaja meda

Iako je još prošle godine objavljeno da će se od maja 2021. godine med predavati Pogonu isključivo u buradima Pogona koja će se plaćati unapred, a uplaćeni novac vraćati pčelaru prilikom isplate meda, mnogi pčelari nisu imali sredstva da burad nabave na vreme, te su med po vrcanju sipali u drugu burad.

Ovaj sistem je uveden iz tri razloga, prvi jer Pogon nema obrtnih sredstava da ih privremeno ili trajno uloži u burad, drugi jer su troškovi otkupa u ovoj fazi razvoja Pogona preveliki i ne može se izdržati sistem koji podrazumeva vraćanje ispražnjene ambalaže pčelarima, treći jer proizvođači buradi na burad daju garanciju samo 3 meseca, i četvrti jer nam je uniformnost ambalaže jako bitna, što je opet neophodno radi maksimalnog smanjenja troškova i ubrzanja rada Pogona. U međuvremenu, radi planiranja plasmana u inostranim marketima, odlučili smo se za uvođenje BRC sertifikata koji je za to neophodan, a on je doneo i peti razlog, a to je zahtevana puna sledljivost ne samo meda, već i ambalaže, a ambalaža mora imati odgovarajuće sertifikate, jer se jednostavno ne sme desiti da neko preda med u kantama od polikolora, ili bilo kojoj drugoj ambalaži koja nema odgovarajući sertifikat.

Pošto postoji očiti problem, menadžment Pogona je ovih dana doneo sledeću odluku. Počev od danas, prihvataće se i druga metalna burad u koju staje oko 300 kg meda, koju pčelar već poseduje, a koja je namenjena za prehrambenu industriju, ali Pogon više nema obavezu vraćanja prazne buradi, već će kada isprazni bure javiti pčelaru da je bure prazno, a pčelar će od tog dana imati 60 kalendarskih dana da preuzme svoju burad ili da nekoga pošalje po njih. Nakon toga, burad formalno postaje otpad i uništava se shodno važećim propisima, a uništavanje buradi odnosno predaja ovlašćenom obrađivaču otpada pada na račun pčelara.

U slučaju da pčelar predaje med Pogonu u tzv. konusnom metalnom buretu (dole uže, a gore šire) ili drugom metalnom buretu drugačijeg oblika i dimenzija od standardnog bureta Pogona, pčelar snosi sav rizik oštećenja svog bureta prilikom manipulacije u Pogonu i na njega pristaje, o čemu će potpisati izjavu, jer Pogon ne raspolaže tehnikom za manipulisanje buradima različitih oblika.

Bitno je da metalno bure u kome se predaje med ima poklopac koji ga hermetički zatvara i na čijem obruču se može postaviti plomba prilikom uzorkovanja meda.

Plastična burad se ne može prihvatiti, kao ni burad manje zapremine od navedene, a naravno minimum količine meda za otkup ostaje 150 kg, što znači da bure može biti napunjeno do oko polovine.

Sistem kupovine buradi Pogona ostaje na snazi i dalje, za one koji nemaju drugu burad, ili nemaju mogućnosti da dođu po svoju praznu ambalažu, navode na svom sajtu iz SPOS-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *