Pčelarstvo Stočarstvo Tehnologije Vesti

Opet ,,lažni med,, poručuju i SPOS-a

SPOS je objavio upozorenje na uvoz pčelinjeg meda iz Ukrajne i poziva nadležne organe da provere kvalitet ovog meda.

Kako se navodi u saopštenju SPOS-a, dobili su anonimnu prijavu sa svim pratećim dokazima o uvozu pčelinjeg meda iz Ukrajne po ceni od  1,15 evra za kilogram.

U saopštenju se ističe da su iz SPOS-a dostupni nadležnim organima Republike Srbije ukoliko ih bilo ko, i iz bilo koji razloga, tuži zbog iznošenja ove informacije u javnost.

Iste nadležne organe pozivamo da dobro provere kvalitet ovog meda u našim i stranim laboratorijama, da naši potrošači ne bi jeli nešto što nije med, u slučaju da ovaj med nije ispravan. Naravno, sasvim je moguće i da je ispravan, ali to neka analize pokaž“, navodi se u saopštenju SPOS-a.

Iz SPOS-a izražavaju sumnju u kvalitet ovog meda zbog niske cene, s obzirom da, kako navode, meda nema nigde zbog loše godine i nije moguće da se prodaje po toj ceni koja je 2,5-5,6 puta manja od trenutne tržišne cene meda.

„Nemamo mi ništa protiv uvoza meda, ovaj narod je tražio slobodno tržište pre 20 godina i dobio ga je, imamo protiv ako nešto sa tim medom nije u redu, da država nikada do sada med nije poslala u inostranstvo na analizu na prirodnost, i zahtevamo da se to konačno uradi i potvrde ili demantuju naše sumnje. Jer, svako ima pravo na sumnju, a nadležni moraju da je pobiju ili dokažu. Sumnja je više nego opravdana, kad se uzme u obzir podatak da je med uvezen po nižoj ceni od otkupne u zemlji porekla, što je ekonomski NEMOGUĆE“, zaključuje se u saopštenju SPOS-a.

Izvor: SPOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *