Drugi pišu Vesti

Novinari nisu poželjni u fabrici čokolade

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i čelnih funkcionera grada i pokrajine i švajcarske kompanije u Novom Sadu je otvorena fabrika čokolade kompanije Beri Kalebo. Sve je bilo uobičajeno kada je reč o svakodnevnim aktivnostima Aleksandra Vučića, osim što ovom događaju nisu prisustvovali novinari.

Posao obaveštavanja javnosti preuzeli su funkcioneri države, pokrajine i grada.

Uz najavu ovog događaja iz kabineta predsednika RS, navedeno je da“ zbog politike kompanije otvaranju mogu da prisustvuju samo zvanični snimatelj i fotograf“. A onda i dodatak – poruka novinarima koji nisu ni pozvani da izveštavaju: „Materijal možete preuzeti sa FTP servera ministarstva odbrane“.

Kakva je to politika pomenute kompanije koja zabranjuje novinarima da izveštavaju sa otvaranja fabrike koja je od države dobila 14,2 miliona evra  u vidu subvencija i besplatnog zemljišta. U fabrici čokolade posao je dobilo skoro sto radnika, a za njihovo zapošljavanje fabrika je od države dobila 12 miliona evra, kao i parcelu od 20.900 kvadratnih metara u vrednosti 2,19 miliona evra. Obećano je da će švajcarska kompanija do kraja 2023. godine uložiti najmanje 45 miliona evra u proizvodnju.

Javnost je o otvaranju „slatke fabrike“ obavestio sam Aleksandar Vučić preko svog instagram naloga. Uz fotografiju napisao je kratku poruku: „Ponosan na to što je u Novom Sadu otvorena fantastična fabrika čokolade švajcarske kompanije „Barry Callebaut“. Čestitam Novosađanima! Živela Srbija!“

I predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potegao je na instagram nalog i napisao da je u fabrici već zaposleno skoro 100 radnika.

„Od danas će iz naše Srbije u svet ići najkvalitetnije čokolade, imajući u vidu da ova kompanija snabdeva 25 odsto svetskog tržišta čokoladom“, pohvalio se  Mirović.

Sledeći svog predsednika, na instagramu je objavljen i prilog gradonačelnika Miloša Vučevića.

„Od danas je naša Srbija jedan od proizvođača najkvalitetnije švajcarske čokolade na svetu! Mi, kao Grad, pomogli smo sa 342 miliona dinara u kompletno komunalno opremanje, saobraćajnice, kanalizaciju i vodovod. Ova vest zvuči nestvarno i fantastično, pokazuje da je svaki uspeh moguć ako imate viziju i uz beskompromisan rad. Moje srce je danas puno, ponosan sam što sam gradonačelnik Novog Sada i što sam deo njegove istorijske promene nabolje!“, napisao je Vučević.

Šta je sledeće kada je reč o informisanju javnosti? Možda će Vučić i njegovi saradnici uzeti kamere i fotoaparate u ruke i uz pomoć linkova i druge tehnike preuzeti kompletan novinarski posao. Kakva je uloga Ministarstva odbrane u informisanju javnosti sa dnevnih aktivnosti šefa države. Izgleda da državni vrh više nema poverenja u medije koji su pod njihovom kontrolom.  / Autor: R. B. Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *