Na prodaju Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”

Vlada Srbije odlučila je da proda 92 odsto akcija koje ima u Institutu za vodoprivredu ”Jaroslav Černi“. Procenjena vrednost kapitala Instituta je 2,8 miliona evra, a početna cena akcija koje se prodaju je 2,58 miliona evra.

 Prijave mogu da se dostave do 5. novembra, navelo je Ministarstvo privrede. Ministarstvo je u maju je objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za za kupovinu Instituta, a Dejan Divac, direktor Instituta, u martu je izjavio da postoje planovi o privatizaciji, kao i da je tačno da se za kupovinu interesuje firma Milenijum tim. Institut Jaroslav Černi je, kako se navodi na sajtu, vodeća naučnoistraživačka organizacija u oblasti voda u Srbiji i jedna od najuglednijih takvih organizacija u regionu. Može se reći da su svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi na ovim prostorima izgrađeni uz pomoć stručnjaka iz Instituta, kao i da sada učestvuju u velikom broju sličnih projekata. Institut je radio monitoring površinskih voda za firmu Rio Sava Exploration, koja planira gradnju rudnika litijuma, ali i studiju u okviru plana Grada Beograda da se urbanizuje vodoizvorište Makiš.

INICIJATIVA PRAVO NA VODU pozvala je stručnu i akademsku javnost da se usprotivi nameri Vlade Srbije da privatizuje Institut za vodoprivredu ”Jaroslav Černi“. S obzirom na važnost i značaj nezavisnosti ovakve institucije, Inicijativa smatra da će prodajom biti narušen javni interes,

prirodna dobra i održivi razvoj Srbije. U Inicijativi kažu da su kvalitetne naučne analize i stručna rešenja u oblasti upravljanja vodama od neprocenjivog značaja za celo društvo imajući u vidu narastajuću opasnost od klimatskih promena, suša i poplava, zagađenja i preterane eksploatacije, kao i tendenciju otimanja i privatizacije vodnih dobara.

 Jedini saveznik u borbi za očuvanje ovog, za život neophodnog, prirodnog dobra i ljudskog prava jesu nezavisni stručnjaci koji nude održiva rešenja, poručuju iz Inicijative. Privatizacija, kako ističu, neće rešiti nagomilane probleme, ni životne sredine niti samog Instituta, već ih samo produbiti, jer će stručno znanje staviti u funkciju privatnog profita umesto javnog interesa. Ovakvim politikama, smatraju, dodatno će se ugroziti pravo svih građana i građanki Srbije na vodu, za koje su oni sve češće primorani da se bore širom zemlje. 

Jaroslav Černi Institut Inicijativa voda agrovesti agrovesti vesti/ Balkan Green News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *