Pčelarstvo Stočarstvo Tehnologije

Inovativno rešenje protiv varoe – sauna za pčele

Med je poznat kao jedna od najvrednijih namirnica u čovekovoj ishrani, ali manje je poznato da čak i najekološkiji poizvodi pčelinjeg rada uključuju jedan bitan nedostatak. Grinja varoa, naime, kao najopasnija štetočina u košnicama, suzbija se u svetu mahom hemijskim sredstvima, posle kojih u medu ostaje štetan reziduum. Kontrola brojnosti varoe je jedan od preduslova uspešnog pčelarenja. Praktičari i naučnici zajedničkim snagama tragaju za metodama kojima će se u košnicama umanjiti broj varoa, a pri tom otkloniti svaka i najmanja mogućnost da se naškodi pčelama.Evo kakvo su rešenje u projektu „Spasimo pčele“ ponudili diplomirani inženjer Ričard Rosa i dr Floria Dejsing koji su osnovali kompaniju „Apisistemi“, a prenosi nam bhpcelar. Njihova inovacija je sauna za pčele.

Vest nam dolazi iz Nemačke, čiji pčelari ponovo dokazuju da su među najaktivnijim kada se govori o razvijanju novih ideja u cilju uništenja ovog opasnog napasnika pčela.Idejno rešenje ovog projekta je prilično jednostavno i temelji se na drevnoj metodi tretmana košnica – toploti.

 – Kada se temperatura zaražene košnice podigne iznad 39 0C, proteini u Varoi se menjaju i njihov organizam biva potpuno uništen, što ih konačno i ubija. Znamo da pčele bez problema mogu izdržati temperature do 45 0C, tako da ova metoda ne predstavlja nikakvu opasnost za opstanak pčelinje zajednice. Osim toga, otkrili smo da paraziti poput Varoe ne može razviti otpor prema ovim temperaturama – objašnjava Ričard Rosa.

 Nemački inovatori objašnjavaju da je uređaj koji su napravili najbolje opisati kao jednu vrstu saune za pčele, koji se postavlja ispod ulaza u košnicu. Da bi tretman bio efikasan u toku procesa pčelari kontrolišu temperaturu i vlažnost. Ceo proces traje dva sata, a tretman bi trebalo primenjivati dva puta godišnje, poručuju inovatori, a preneo je bhpcelar.

Prema njihovim rečima, rezultat je zdrava, čista i vitalna pčelinja zajednica bez ikakvih tragova tretmana.Trenutno prikupljaju donacije kako bi pokrenuli proizvodnju ovog uređaja koji bi se na tržištu mogao kupiti po ceni od oko 700 eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *