Tehnologije Vesti

Boca vina „sazrelog“ u svemiru košta milion dolara

Aukcijska kuća Christie’s ponudiće na prodaju bocu vrhunskog francuskog vina koja je, u okviru eksperimenta vinogorja Bordo, 14 meseci sazrevalo u Zemljinoj orbiti, a procenjuje se da bi njena cena trebalo da dostigne milion dolara.

U pitanju je vino vinarije Petrus, berbe 2000. godine, proizvedenog od grožđa sorte merlo u vinogorskom regionu Pomerol u Bordou.

Prihod od prodaje će otići u ruke privatne evropske raketne kompanije Space Cargo Unlimited, koja je poslala 12 boca Petrusa 2000 na put do Međunarodne svemirske stanice u novembru 2019. godine, u okviru serije eksperimenata u vinogradarstvu i mikrogravitaciji. Deset boca Petrusa vraćeno je na Zemlju sa svemirske stanice u januaru ove godine u kargo kapsuli SpaceX nakon što su u orbiti, na udaljenosti od 300 miliona kilometara od Zemlje, proveli 440 dana.

Nakon povratka u Bordo, na Institutu za istraživanje vina i vinove loze otvorena je jedna boca vina radi testa „na slepo“, tokom kojeg je desetak vodećih enologa i somelijea poredilo ukus sa uzorkom Petrusa iste berbe koje je sazrevalo na Zemlji.

Oba uzorka su ocenjena sa 98 poena, iako stručnjaci tvrde „da su osetili razliku u ukusima“.

Vinski portal Decanter navodi da će potencijalni kupac ove nesvakidašnje aukcijske ponude, pored flaše iz „svemirske kolekcije“, dobiti i jednu bocu Petrusa 2000 odležalu na Zemlji, zajedno sa setom čaša, dekanterom, kao i vadičepom napravljenim od delova meteorita.

Jedna boca berbe Petrus 2000, sa imanja od 28 hektara koje proizvodi samo oko 30.000 flaša godišnje, obično košta 5.366 američkih dolara, prema podacima sa Vinovesta, platforme za investiranje u vinogradarstvo i proizvodnju vina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *