Životinje dobro vare celulozu, kako podstaći ljudski organizam da radi isto

Ljudi, kao i svi sisari, zavise od mikrobioma creva koji ima sposobnost za varenje celuloze, glavne komponente biljnih vlakana. Preživari poseduju različite mikroorganizme u svojim predželucima koji omogućuju razgradnju celuloze u digestritivnom traktu.

Celuloza se razgradnjom razlaže u molekule glukoze, koja dalje ulazi u metaboličke cikluse živih organizama. Slični mikroorganizmi mogu se naći i u digestivnom traktu monogastričnih domaćih i divljih životinja, pre svega biljojeda.

Međutim, dokazi za fermentaciju celuloze u ljudskim crevima su vrlo ograničeni i kontroverzni. Grupa istraživača koja je bavila ovom tematikom objavila je svoje istraživanje u časopisu Science. Ova istraživačka grupa identifikovala je mikroorganizme- ruminokokne vrste u mikrobiomu creva ljudi, koje su sposobne da razgrađuju celulozu, polisaharide ćelijskog zida biljaka. Neke od od ovih vrsta kao što je Ruminococcus hominiciens, koje su vezane za ljude, verovatno su nastale u crevima preživara i kasnije su preneta u ljudska creva, u prošlosti u toku procesa pripitomljavanja životinja i adaptacije ovih mikroorganizama na ljudsku vrstu.

Daljim analizama istraživači su utvrdili da su ove vrste mikroorganizama bile više zastupljene u digestivnom traktu ljudi u prošlosti koji su živeli ruralnim načinom života u odnosu na ljude koji žive modernim načinom života u industrijskom modernom stilu života. Smatra se da unos dijetalnih vlakana u ishrani modernih ljudi ključan za ovu razliku u populaciji celulolitičkih bakterija u digestivnom traktu.

Postoji razmišljanje da uvođenje ovih mikroorganizama putem novih formulacija specijalizovanih probiotika, koji će sadržati sojeve celulolitičkih sojeva ruminokoka poreklom od preživara ali i nekih vrsta majmuna u kojima su utvrđeni mogu pozitivno da utiču na energetski metabolizam i mogu poboljašti zdravlje ljudi. Izvor: Naučni institut tza veterinarstvo „Novi Sad“S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *