Zašto je u Ruskom Krsturu ostalo neobrano 20 tona paprike?

Posle više od dva meseca ovih dana je u Ruskom Krsturu završena berba paprike, sa oko 450 hektara, a čiji je rod malom broju uzgajivača doneo dobit. Više od 20 tona roda je ostalo neobrano, a zatim uništeno tarupiranjem, jer je zbog niske otkupne cene berba bila neisplativa.

Prema rečima Dušice Oros, predsednice lokalnog Udruženja paprikara, većina proizvođača je na pozitivnoj nuli, a ima i onih koji su u minusu.

Propala je šatirana i zelena paprika, koja je bila dobrog kvaliteta, ali u oktobru nije uspela da pocrveni i opravda naziv „ajvaruša“, jer je bilo manje sunčanih dana, a pogotovo toplih noći. Sorta roga, koja je krsturski brend, ima svoju primenu i kad nije crvena, ali su otkupljivači za nju nudili svega 21 do 22 dinara po kilogramu, što nije moglo da pokrije troškove angažovanja radnika za njenu berbu – objasnila je Orosova.Ona ističe da je na početku berbe 80 odsto plodova bilo prve klase, ali je krajem avgusta zbog jakog vetra paprika polegla, posle čega je trećina najkvalitetnijeg roda stradala od ožegotina.

Osigurali smo usev od oluje, ali nismo mogli da dobijemo potvrdu da je vetar bio toliko snažan, iako je pričinio veliku štetu – navodi Orosova.

Paprika prve klase držala je cenu od 70 do 80 dinara do 20. septembra, kad je pala na 60, a rod druge klase je tada sa 34 oboren na 27 dinara. To je vreme kad sazreva paprika iz direktne setve, koje je bilo mnogo u drugim delovima Vojvodine, najviše u Žablju i Gospođincima. Ta setva, za razliku od one iz rasada, iziskuje manje troškove proizvodnje, pa se daje po nižim cenama. Konkurenciju je pravila i paprika iz uvoza.

MUKE SA BERAČIMA

ROGA, koja može da rodi do 70 tona po hektaru, ove godine je dala upola manje.Predsednica kaže da računica pokazuje da jedna prikolica paprike „ide“ beračima, a proizvođači od druge moraju da podmire sve dugove. Iako su ove godine podigli satnicu sa 250 na 300 dinara, paprikari su imali teškoća da obezbede berače./ Izor novosti.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *