Zašto je preskočena poljoprivreda?

Sramota je da država Srbija ne prepoznaje poljoprivredu kao privrednu granu koja je u krizi, navode u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata povodom najavljenih mera pomoći privredi. 

 M.P.04. aprila 2020.

Istinomer

Nakon održane sednice Upravnog odbora više udruženja poljoprivrednika, konstatovano je da su intervetne mere za oporavak privrede tokom krize izazvane pojavom korona virusa u potpunosti zanemarile poljoprivredu kao granu značajnu za državu i njene građane.

– Nedopustivo je i bezobrazno da u ovoj situaciji iz interventnog budžeta nije opredeljen ni jedna dinar za poljoprivredu. Poručuju da ima žita, e pa to je zato što poljoprivreda stvara suficit. To, podsećamo, nije ostvarila ni jedna grana privrede sem nas. Ali mi nismo neuništivi. Ovakvim odnosom prema poljoprivredi, koji trpimo godinama bez reagovanja Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, doćićemo u stuaciju da ne možemo da ostvarimo proizvodnju – kaže predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

On kaže da je poljoprivrendicima potrebno produžiti kretanje do 20 časova, kako bi obavili setvu.

-Za ratare uopšte nije predviđena bilo kakava dozvola, samo za pčelare, stočare i voćare. Tražimo da se dozvoli kretanje nama ratarima sa traktorima do 20 časova da bi mogli da obavimo prolećnu setvu i prskanje pšenice. Iaonako smo izolovani i sami u traktoru. Način koji je sada predviđen da se dozvola traži elektronskim putem preko Uprave za zaštitu bilja je totalno neefikasan, tako se ne može stići na njivu danima Ljudi se plaše novčanih kaznih jer im se usmeno saopštava da mogu na njivu, iako zvanično takve mere nema – objašnjava Kleut.

On navodi da je vanrendo stanje u poljoprivredi počelo mnogo pre nego što je ova situacija sada u Srbijii navodi da je merama Vlade i ministarstva poljoprivrede ugašeno poslednjih godina 60.000 gazdinstava, subvencije su prepolovljene, gorivo s ekupuje bez regresa a posebno poguban za ratare je doneti Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu koji je dao prioritet u zakupu takozvanim investitorima, zbog čega su poljoprivrednici ostali bez mogućnosti na zakup i bez perspektive.

EkonomijaVesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *