ZAŠTITA POVRTARSKIH, CVEĆARSKIH USEVA I JAGODIČNJAKA OD PUŽEVA

(Gastropoda)

Puževi mogu pričiniti vrlo velike štete kako u zatvorenom prostoru (plastenici,staklenici) tako i na otvorenom u baštama, praveći velike štete na povrtarskim kulturama, jagodama i cveću. Najzastupljeniji su u usevima koji se gaje gde su vlažni tereni, pored reka i potoka.

 Najštetniji su puževi golaći iz familija Arionidae I Limacidae.Telo im je izduženo i usko, bez spoljne ljušture, obavijeno samo sluzastim plaštom. Mogu biti različite veličine i boje (sivi, crni, pepeljasti, crveni). Javljaju se pretežno na vlažnim mestima. Dan provode u zaklonima, a hrane se početkom večeri i noću. Njihovo prisustvo se otkriva po svetlom tragu koji ostavljaju za sobom. Množe se preko celog leta.

Ženka polaže i do 500 jaja iz kojih se za dvadeset dana pojavljuju novi mladi puževi. Životni cikulus traje od jedne do dve godine.

Oni su noćne životinje, a preko dana su aktivni samo po oblačnom i kišnom vremenu, te ih je stoga teže uočiti. Ipak, oštećenja koja su prouzrokovali mogu se lako prepoznati po manjim ili većim rupama po listu, udubljenjima na stabljikama i plodovima, sluzavom tragu i zelenomrkim, izuvijanim ekskrementima (izmetom).

Napadaju biljke u svim fazama rasta, ali najveće štete mogu napraviti kada je biljka u fazi klijanja, nicanja i prvog porasta. Puževi golaći nanose štete i na plodovima, u vidu udubljenja pri čemu oštećeni plodovi gube tržišnu vrednost.

Za suzbijanje puževa mogu se koristiti preventivne i hemijske mere borbe.

Obavezna je primena preventivne mere zaštite, koja se ogleda u mehaničkom sakupljanju i uništavanju puževa. Mogu se koristiti i sredstva koja izazivaju brzu dehidrataciju sluzi na puževima (rasturanje kreča, gipsa, stipse, pepela, ). Međutim, primena ovih sredstava u kišovitim godinama ne daje gotovo nikakve rezultate. Na putevima kretanja treba staviti mineralna đubriva, prepreke od limenih ili bakarnih ploča sa oštrim ivicama postavljene po ivicama leja , plastenika ili staklenika. Hemijsko suzbijanje puževa je zasnovano na upotrebi limacida ili moluskocida . Mogu se upotrebiti neki od preparata na bazi: gvožđe-fosfata (PUŽOMOR PELETE FE, -rasturanjem u večernjim satima po celoj površini ili u gomilicama, u dozi od 50 kg/ha, tj. 5 g/m2), metaldehida (GARDENE – koristi se u količini 5 g peleta / m2, PUSH 5 – koristi se u količini 100 g granula / m2, METASH 3 – koristi se u količini 300 g granula / m2).

dipl. inž. Jelena Grbić, PSSS Kraljevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *