Vremenski uslovi otežavaju zaštitu useva

Prema merenjima RHMZ Meteoroloških stanica u Srbiji tokom maja palo je u proseku oko 150 litra kiše po metru kvadratnom. Na području četiri lokalne samouprave zbog posledica grada, proglašena j vanredna situacija. Na pojedinim lokalitetima grad je padao u više navrata ali su učestale kiše otežale radove u polju, pre svega zaštitu useva od bolesti. Saveti Prognozno izveštajne službe i agronoma su ovih dana od neizmerne koristi, kažu poljoprivrednici.

Tanjug,Dusan Anicic foto

U maju je zabeleženo dvadeset kišnih dana, ali njima je prethodio izuzetno sušan period.

“Ono što prati sezonu radova jeste da je kiša dobro došla, ali došla je i u vreme kada treba da se kosi lucerka, tako da to otežava radove poljoprivrednicima. Zaštita useva je u toku i vremenski uslovi otežavaju te radove”, kažu iz Poljoprivredna stručna služba “Kraljevo”.

“Poljoprivredna stručna služba „Kraljevo”ovih dana i pored kiše ubrzano radi na pregledu terena zbog sušenja izdanaka maline. Ova služba je po nalogu resornog ministrstva nosilac kontrole i do kraja maja bi trebalo da iznese rezultate kontole malinjaka.

Visoke temperature koje nam slede, ali i količina padavina na poljima, pogodovaće razvoju biljnih bolesti. Poljoprivrednici treba svakodnevno da prate savete Prognozno – izveštajne službe, kako bi predupredili razvoj bolesti i pravovremeno počeli da primenjuju mere zaštite, savetuju agronomi.

Trenutno su najugroženiji voćari, naročito majskih uzgoja. Jagoda i trešnja se teško ubiraju, voćari kažu da će rod ovog voća biti znatno mnaji ukoliko kišni period ne zameni sunce. Trešnja puca i kao takva ne može na tržište jer brzo truli, dok je kod jagode izražena fleka koja inicira automatsku trulež.Sa druge strane malo je preparata koji imaju tako kratku karencu da bi se popravilo stanje, a voće stiglo u odličnom konzumnom obliku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *