Za sto godina Vučić će povećati poljoprivredu za sto posto ?!

nedelja, 07. juna 2020.

Zahvaljujući silnim ulaganjima u poljoprivredu, u porodična gazdinstva a paraleno i u prerađivačku industriju, primarna poljoprivredna proizvodnja je za osam godina napredne naprednjačke vlasti i Vučićevih genijalnih poteza porasla za fantastičnih oko 360 miliona dolara.

Malo li je.

Za vreme žutih lopova poljoprivreda je iz godine u godinu propadala i smanjivala se, a za vreme Vučića rapidno i nezabeleženo raste. Kad bi se zezali i čitali Informer i Kurir i kad bi nas ozonisao Pink.

Istina je sledeća. Od 2001. do 2011. godine, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji je povećana za tri milijarde dolara, a od 2011. do 2019 za 360 miliona dolara, to jest imala je skoro deset puta manji rast.

Dakle, pre dolaska Vučića na vlast zajedno s genijalnim Ivicom Dačićem to jest 2011. godine, vrednost primarne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji bila je 5,14 milijardi dolara. Prosto rečeno, seljaci i tajkuni zajedno su u stajama  voćnjacima i na oranicama proizveli  5,14 milijardi dolara. Lane to jest 2019. godine posle osam godine skok je evidentan a proizvodnja nam je dogurala do neverovatnih 5,5 milijardi istih tih dolara. Svi su podaci zvanične statistike i čuvenog račundžije Miladina Kovačevića te moramo verovati.

Znači, kad se podvuče crta, za osam godina Vučićevih obilazaka sela, seljaka, vinarija, koza i ispijanja rakije s krupnom i sitnom decom, ukupni rast je 360 miliona dolara. Kada se to podeli s osam godina nije teško izračunati da smo svake godine napredovali prosečno 45 miliona dolara. Kakav uspeh za zemlju u kojoj od poljoprivrede živi preko milion ljudi i u kojoj tajkuni svake godine dobijaju na desetine hektara državnih oranica a na 30 godina kako bi unapredili primarnu proizvodnju.

Najvažnija je budućnost i da se nastavi Vučićeva politika pa ćemo ovim tempom napretka za 100 godina imati poljoprivredu vredniju za 4,5 milijardi dolara i dostićemo ukupnu vrednost i od 10 milijardi. Sretna nam nova 2120. godina. Primera radi, vrednost cveća koje izveze Holandija sada je veća od 60 milijardi evra.

E sad, pa i rast od 45 miliona dolara godišnje je rast. Samo neprijatelji Aleksandra Vučića mogu da zamere ovakvim epohalnim uspesima. Zamislite. Šta bi tek bilo da Vućić i Vuk Radojević nisu s Arapima uveli zalivne sisteme u Vojvodini kakve svet nije video. Zamislite šta bi bilo da nisu državnu zemlju i nekim trange-frange poljoprivrednicima nisu davali u arendu na 30 godina. Ovakvog napretka ne bi bilo da Nedimović i Vučić nisu otvorili silne prerađivačke kapacitete, klanice, sušare, mlekare… da nisu davali traktore, kombajne da nisu stimulisali mlađe od 40 godina. Setite se kako je Vučić kad je došao na vlast prebrojavao krave … Od sve računice osta rast od 45 miliona dolara godišnje.

Verovatno je cilj stalnog pominjanja žutih lopova, da se poptuno ponište sva njihova zlodela i da se poljoprivreda Srbije i Vojvodine vrati na uspehe iz 2001. godine. Te godine SPS-JUL-radikalske vladavine vrednost primarme poljoprivredne proizvodnje bila je oko 2,1 milijarde dolara. Dakle za 10 godina žuti lopovi su poljoprivredu povećali više nego duplo to jest za tri milijarde, a pošteni naprednjaci za osam godina napravili deset puta manji napredak.

Možda je porastao kurs, možda su porasle cene poljoprivrednih proizvoda, možda… Ali naprednjački rezultat je bedan kako god računali i okretali.

Izvoz je posebna priča. Kada su Vučić i Dačić, to jest SPS-radikalska klika 2001. godina sklonjeni s vlasti i kada su ih nasledili žuti lopovi izvoz poljoprivrede Srbije bio je 317 miliona dolara, a uvoz 453 milona. Zamislite kakvi uspesi. Zamislite da je Srbija više uvozila nego što je izvozila i to za 136 miliona dolara. Žuti lopovi su Vučiću i Dačiću 2011. godine ostavili izvoz od 2,47 milijardi dolara, a uvoz oko 1,3 milijardi što znači da smo u plusu bili 1,1 milijardu dolara.

Ovde treba reći da nikome ne pada na pamet da brani vlast demokrata i kompanije ali se samo pokazuje koliki su Vučić, Dačić, mladi julovac Vulin i ekipa prodavci magle i neznalice. Pored evidentne pljačke kroz tajkunske privatizacije, pored raspada sistema otkupa, rasturanja reprolanaca, izostanka svake instuticionalne vertiklne i horizontalne povezanosti poljoprivrednika i poljoprivrede žuti su imali rast deset puta veći od Vučića i kompanije.

Ako su žuti radili to što su radili, krali i otimali, šta su tek činili naprednjaci kad im je rezultat deset puta slabiji.

Milovan Lukić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *