Vreme košenja lucerke važno za prezimljavanje

Drugi otkos u godini zasnivanja lucerišta obavlja se u poslednjoj dekadi avgusta, a poslednji krajem vegetacije, odnosno najmanje 50 dana pre prvih jesenjih mrazeva.

Najveći uticaj na prinos i kvalitet krme lucerke i njenu dugovečnost ima: izbor odgovarajuće sorte, primena odgovarajućih agrotehničkih mera i pravilno košenje.Dobar odnos između visine prinosa i kvaliteta krme možemo postići jedino ukoliko pravilno odredimo vreme košenja lucerke.Zato lucerku treba kositi kada može da se dobije najveći prinos biljne mase, najbolje hranljive vrednosti, a da pri tome dužina iskorišćavanja lucerišta nije dovedena u pitanje.

U našim agroekološkim uslovima to se postiže košenjem u fazi početka cvetanja,tako da razmak između otkosa ne bude kraći od mesec dana, kako bi ostalo dovoljno vremena da se u listu sintetišu dovoljne količine organske materije za narednu regeneraciju i ishranu korenovog sistema.

Prvi otkos lucerke u godini zasnivanja treba obaviti što kasnije od uobičajenog košenja, odnosno u fazi punog cvetanja pa do formiranja mahuna.Kasnijom kosidbom prvog otkosa, biljke dobijaju mogućnost da se bolje ukorene, time se pospešuje njihov ubrzani razvoj, dobro formiranje krunica iz koje će izbiti brojni pupoljci.

Drugi otkos u godini zasnivanja lucerišta obavlja se obično u poslednjoj dekadi avgusta meseca, a poslednji krajem vegetacije i on mora biti najmanje 50 dana pre nastupanja prvih jesenjih mrazeva.Time se obezbeđuje dovoljno dug period da se koren i krunice obezbede dovoljnom količinom hranljivih materija za prezimljavanje i uspešan početak vegetacije u proleće.  PSSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *