Vojničku pušku zamenio lopatom – isplati se

Slobodan Nikolić iz Sinoševića kod Gornjeg Milanovca izračunao je da mu se od posla profesionalnog vojnika više isplati da se bavi poljoprivredom. Zbog toga je rešio da ostane na selu i očevom imanju.

Da ostane na roditeljskom imanju u selu Sinoševići i živi od stočarstva ubedila ga je čista računica. On je uvećao imanje, pravi modernu štalu a već ima 15 krava koje mesečno daju 5.000 litara mleka. Godišnje, računa, može da preda i više od 50.000 litara mleka.

“Imamo kompletan ispust, krave su na vazduhu, na otvorenom, u kondiciji su, samim tim su zdravije. Kvalitetna hrana senaža, silaža, miksom naše prirodne hrane, koncentrata, znači dobija se kvalitetno mleko”, kaže Slobodan.

Da bi dobili zdrav proizvod vode računa o svakom detalju. Uz provetravanje štale ugradili su i sistem za izđubravanje. Hranu proizvode na oko 25 hektara.

Nikolići ističu da je život na selu neprestani rad uz mnogo odricanja, jer bi u suprotnom propalo sve što su generacije sticale.

“Jednostavno bi to domaćinstvo bilo zatvoreno, jer godine su učinile svoje. Ja još radim i pomažem, ali ne bih ja mogao to da postignem”, navodi Slobodanov otac Dragojlo.

Očevo iskustvo Slobodanu je dragoceno, ali smatra da je važno da se svaki poljoprivrednik i stočar i dodatno obrazuje.

“Ako ostaje na onom što zna a prohtevi su nešto drugo, onda gubi korak i neće biti uspešan u tom poslu kao što bi trebalo da bude, prosto kao i u svakom drugom poslu”, rekao je Slobodan.

Isplativost, uz stalno ulaganje u stočarsku proizvodnju, Nikolići se nadaju biće primer i motiv sledećoj generaciji da ostane i nastavi posao na porodičnom imanju.

Izvor RTS, Pripremila Silvija Pašajlić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *