Čije ime će nositi najpoznatija kraljevačka ulica

Izvor: RTS Nemanja Jakovljević

Jedan grad je najpre izgubio, a onda vratio kraljevsko ime. Građani ne mogu da se slože oko toga da li da i kralj, koji je kumovao gradu, ponovo dobije svoju ulicu.

“Mi, Milan Prvi, po milosti božijoj i volji narodnoj Kralj Srbije, na predlog našeg ministra unutrašnjih dela rešili smo i rešavamo da se varošica Karanovac, u okrugu Čačnskom od sada zove Kraljevo.”

Tako je 19. aprila 1882. godine Milan Obrenović ispunio želju meštana varoši na Ibru. Tada je i glavna ulica dobila njegovo ime. U međuvremenu grad je, nakratko, posle II svetskog rata, nazvan Rankovićevo, a glavna ulica je menjala ime nekoliko puta.

„U periodu između dva svetska rata ulica Kralja Petra nakon dinastičkih promena. od 1945. pa jedno kratko vreme nosila je naziv Ulica generala Rankovića, i od 50-tih godina pa do danas naziv Omladinska”, objašnjava Nemanja Trifunović, istoričar u Narodnom muzeju u Kraljevu.

Upravo u toj ulici nalazi se Udruženje “Prijateljstvo za nova vremena”, koje lokalnoj Skupštini godinama predlaže da joj vrati ime kralja Milana.

„Kralj Milan je mnogo učinio za Kraljevo, između ostalog i poljoprivrednu školu. Smatram da ako smo privatnicima vratili kuće u ovoj ulici restitucijom, da je obaveza da se vrati i njemu ulica”, smatra Hadži Momir Bakračević, predsedni Udruženja „Prijateljstvo za nova vremena”.

Iako je takva inicijativa postojala i pre 15-ak godina Gradska skupština o tome nije glasala. Iapk ima institucija koje su preuranjeno prihvatile novi naziv.

„Valjda je dovoljno kada ceo grad nosi ime po kralju, sad treba da dajemo i ulicama takva imena. Omladinska je simbol svih mladi koji su rasli, stasali. Sve se dešavalo u toj ulici omladinskoj koja je neutralna, taj naziv nije ideološki”, smatra Sreten Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva.

Dva glasa za i 42 uzdržana. To je bio rezultat prvog glasanja kraljevačkih obornika o novoj inicijativi. Glasaće se opet, kaže predsednik Gradske skupšine, ali tek kada se izračuna koliko će promena adrese koštati brojna preduzeća koja posluju u Omladinskoj.

„Naš neki predllog jeste da Kralj Milan zaslužuje ozbiljan spomenik u ovom gradu, i da je to možda rešenje koje bi zadovoljilo i jednu i drugu stranu”, kaže Nenad Marković, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

Moguća promena imena šetališne zone podelila je građane.

„Neka kralju daju neku drugu, a ova nek ostane Omladinska i tačka. Kod nas je, kako ko na vlasti tako se menjaju nazivi ulica. Neka ostane Omladinska. Pa navikli smo. Potpuno svejedno, dok može lepo da se hoda. Nek im je na zdravlje”, kažu anketirani građani.

Dok se čeka konačna odluka Skupštine, 12 ulica u selima oko Kraljeva već nosi ime Kralja Milana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *