VOICE: Vlasnica Galensa kupila 205 parcela na Fruškoj gori

nedelja, 12. jula 2020.

Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, direktorka u njegovom preduzeću Promist i jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens Invest, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima, te jednu u Bajinoj Bašti. Osim toga, na njeno ime u katastru vode se i dva građevinska placa u Novom Sadu.

Zemljište duž Fruške gore, od beočinske do inđijske opštine, u poslednjih nekoliko godina kupovala je mahom od privatnih lica. Neke od tih parcela su u zoni nacionalnog parka ili u njegovoj blizini. Parcela koju je pazarila u opštini Bajina Bašta (šumsko zemljište u mestu Solotuša) takođe je na području nacionalnog parka (Nacionalni park Tara). Za kratko vreme, s obzirom na to da je među kupcima veliki broj privatnih lica, došla je u posed desetina hektara na području Fruške gore. Ako se izuzme beočinska opština u kojoj je pazarila najviše, čak 122 parcele, u njene ruke prešlo je 34,5 hektara Fruške gore i obronaka. Kako se može oceniti uvidom u katastarske knjige, te nepokretnosti kupovala je planski, jednu po jednu susedsku parcelu da bi napravila velika imanja na atraktivnim lokacijama.

Kako je VOICE nedavno pisao, Sanja Petrić vlasnica je i parcela u Rakovcu u opštini Beočin, koje delom pripadaju Nacionalnom parku Fruška gora. Ove godine kroz Nacionalni park je, na zemljštu Srpske pravoslavne crkve, kao i na njenoj parceli, izgrađen i betoniran šumski put, uz kršenje rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i bez potrebnih odobrenja ostalih nadležnih institucija. Put vodi do jednog od najlepših vidikovaca na Fruškoj gori oko kojeg je Petrićkino imanje. Na izgradnji, uverili smo se, radilo se i za vreme vanrednog stanja. Pored toga, ograđeni su hektari i hektari dela Nacionalnog parka, uključujući i vidikovac, i tako je planinarima, turistima i lokalnom stanovništvu onemogućeno korišćenje javnog dobra.

„Iza svega stoji krupnija zverka“

Novo istraživanje VOICE-a pokazalo je da je Sanja Petrić, nakon Beočina, najviše kupovala po Sremskim Karlovcima – čak 78 nepokretnosti (poljoprivredno zemljište i građevinsko zemljište van građevinskog područja). Lokacije na kojima je uzela parcele su Dobrilovac, Banstol, Dimšin Do… Na nekoliko parcela nalaze se vikend kuće ili pomoćni objekti, a uglavnom su to njive lošije klase, šume, vinogradi, voćnjaci, trstike i močvare. Kako se navodi u katastru nepokretnosti, nekoliko tih parcela (na potesu Doboševac) je u granicama zaštite Nacionalnog parka Fruška gora. Na potesu Dobrilovac, recimo, u njeno vlasništvo prešle su i parcele od 60 metara kvadratnih i od 33.867 metara kvadratnih.

Zemljište je ova Novosađanka kupovala i u opštini Inđija, u naselju Čortanovci, u Ledincima kraj Novog Sada.

U razgovoru sa bivšim vlasnicima njiva koji su Petrićki prodali imanja saznali smo da je cena u momentu prodaje bila prihvatljiva za prodavce ali su nam sagovornici preneli i utisak da se “teren za transakcije koje su brzo obavljene pripremao planski”, kao i glasine da iza svega stoji “krupnija zverka”.

Veza sa Galens investom 

Od 2014. godine, Sanja Petrić je vlasnica, odnosno imalac prava na objektu u Somborskoj ulici u Novom Sadu. Kako se navodi u listu nepokretnosti za ovu parcelu, tu postoji pravo prolaza do druge parcele, odnosno trafo stanice, a ugovor koji se odnosi na ovu lokaciju zaključen je između preduzeća Elektrovojvodina i Galens invest.

Sanja Petrić imalac je prava i na parceli u Rumenačkoj ulici, gde se u istom statusu takođe pojavljuje Galens invest. Na ovu parcelu hipoteku je stavila Komercijalna banka.

Inače, Sanja Petrić je jedan od vlasnika Galens investa, i to preko firme Ossid kapital, osnovane 2014. godine, koja je stopostotno u njenim rukama. Ossid kapital je 2018. upisan kao član Galens investa, zajedno sa firmom Galens DOO za proizvodnju, trgovinu i usluge. Sve te firme su pod kapom Novosađanima dobro poznate kompanije Galens, najvećeg graditelja u glavnom gradu Vojvodine unazad nekoliko godina. U javnosti se kao jedan od ključnih ljudi Galensa pominje Sanjin suprug, Nebojša Petrić.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, kompanija za proizvodnju, trgovinu i usluge Galens osnovana je 2004. godine i ima četiri povezane firme, Galens Invest (2009), Uni Galens (2012), Project Galens Invest (2017) i Zvezdara Galens Invest (2018). Sve su  registrovane za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Neto dobit koju je Galens imao prošle godine je 235.909.000 dinara, a 2018. godine 199.241.000 dinar. Galens Invest imao je 2019. dobit od 460.489.100 dinara, dok je 2018. imao 312.147.000 dinara. Ossid kapital, čiji je jedini vlasnik Sanja Petrić, lane je prikazao neto dobit od 1.078.000 dinara, dok je 2018. ona iznosila tek 166.000 dinara.

Galens invest, prema navodima na sajtu kompanije, gradi i prodaje stanove u naselju „New Minel“ u Beogradu, „Kej Garden Residance“ u Novom Sadu od 200.000 kvadratnih metara, te „Aveniju Garden“, kao i kompleks „Zlatiborski biser“ na Zlatiboru od 40.000 metara kvadratnih.

Problematični projekti u Novom Sadu

Nekoliko Galensovih velikih investicija pratla je negativna reakcija u arhitektonskim krugovima i u široj javnosti.

Podsetimo, nakon niza stambenih zgrada i kompleksa u Novom Sadu, ova firma 2016. godine krenula je sa realizacijom planova za izgradnju “Kraljevog parka” čemu je prethodila izmena plana generalne regulacije, potom i rušenje nekada najstarijih kuća u Vojvodini – novosadskih trščara u Ulici Kraljevića Marka koje su, sve dok Galens nije započeo pripreme za gradnju baš na toj lokaciji, bile pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Nezadovoljstvo i proteste Novosađana izazvala je i gradnja “Pupinove palate” u centru Novog Sada. Ovaj, kako piše na sajtu kompanije, “impozantan građevinski poduhvat” sproveden je tako što je srušena zgrada banke zaštićena kao spomenik od kulturno-istorijske važnosti i što je izmešten spomenik jermenskoj porodici Čenazi.

I poslednji Galensov “poduhvat” u Novom Sadu, u delu javnosti poznat kao “Novi Sad na vodi”, prati niz problematičnih situacija, između ostalog, odbijanje javnog preduzeća Vode Vojvodine da da saglasnost na urbanistički plan koji predviđa podizanje novog nasipa uz Dunav i izgradnju poslovno-stambenog kompleksa.

Veza sa Promistom

Sanja Petrić je, kako se može videti na sajtu Agencije za privredne registre, jedan od zastupnika kompanije Promist. Takođe, njena firma Ossid kapital vodi se kao povezano lice sa Promistom. Jedini član firme Ossid kapital je fizičko lice Sanja Petrić, supruga Nebojše Petrića, jedinog člana društva D.O.O. Promist Novi Sad. Pretežna delatnost povezanog društva je kupovina i prodaja vlastitih nekretnina.

Preduzeće Promist od 2002. godine posluje u poljoprivrednoj branši, trgujući na veliko hemijskim proizvodima – veštačkim đubrivom.

Put kroz Nacionalni park koji vodi do imanja Sanje Petrić (u izgradnji)

Njegova zavisna društva u Srbiji su, prema navodima Komisije za zaštitu konkurencije, Agroprodaja d.o.o. Beograd, čiji je jedini član Promist Novi Sad sa sto posto udela, i čija je pretežna delatnost skladištenje; potom Hrastovača d.o.o. Požarevac, gde Promist ima 50 odsto učešća u kapitalu i koja se bavi uzgojem žitarica i uljarica. Među njima je i Premier gradnja d.o.o. Subotica, gde Promist ima stopostotni udeo, a pretežna delatnost je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Još jedno zavisno društvo u kojem je Promist sa stopostotnim učešćem je Lintz d.o.o. Novi Sad, odnosno NS hotels&resorts DOO Zvornik, koje se bavi ugostiteljstvom. Otuda i veza Nebojše Petrića sa popularnim novosadskim restoranom “Zak”, koji je nedavno otvoren i u “Pupinovoj palati” – zvorničko preduzeće stoji iza “Zaka”.

Inače, jedini vlasnik preduzeća NS hotels je NS hotels & resorts doo Zvornik. To nije jedino što poslovno povezuje Petrića, Promist i Galens sa Republikom Srpskom.

Bosanskohercegovački mediji često pišu o čvrstoj vezi novosadskog biznismena sa vrhom vlasti u Banjaluci i uplivom kapitala iz Republike Srpske u Srbiju, i obrnuto. Poslednja promena vlasničke strukture o kojoj su izvestili je prodaja akcija Pavlović banke Galensu.

Pomenimo i da su Sanja i Nebojša Petrić članovi Opšte zemljoradničke zadruge Sremski Karlovci. Spomenuti su i u zvaničnom saopštenju Grada Novog Sada iz 2017. godine, kao osobe koje su među najvećim donatorima Fondacije Privrednik.

Slađana Gluščević i Miloš Katić (VOICE)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *