VIDEO: Robot koji bere kupus u Kembridžu

Nova ekonomija

Tim inženjera Univerziteta u Kembridžu u Velikoj Britaniji razvio je robota koji je sposoban da bere kupus, a ovaj naizgled jednostavni uspeh zapravo predstavlja važan tehnološki proboj za poljoprivredu.

Određene vrste useva do sada nije bilo moguće ubirati mehanički kao krompir ili žito, nego se to moralo raditi ručno, ali sa razvojem tehnologije otvaraju se vrata većoj automatizaciji u poljoprivredi.

 „Ako možemo da napravimo robotizovani kombajn koji bere kupus, možemo to uraditi i za mnoge druge useve”, rekao je Sajmon Birel sa Kembridžovog odseka za inženjerstvo.

Prototip nazvan „Vegebot” nije ni približno efikasan u branju kao ljudsko biće, ali postupak branja kupusa je izuzetno težak za mašine, jer raste nisko i lako se ošteti.

„Vegebot” je sposoban da prepozna da li je svaka pojedinačna glava kupusa zdrava i spremna za branje, a onda seče plod od ostatka biljke precizno tako da je odmah spreman za prodaju u supermarketima, navode u Kembridžu.

Robot se sastoji od dve glavne komponente: kompjuterizovanog vizuelnog sistema i sistema za sečenje. Kamera na „Vegebotu” uzima sliku polja iz ptičke perspektive, prepoznaje sve individualne glavice na slici i identifikuje koje od njih su zrele i zdrave. Druga kamera na „Vegebotu” nalazi se blizu sečiva i omogućava da rezovi budu glatki.

Inženjeri su takođe podesili mehaničku ruku robota da drži kupus taman dovoljno čvrsto da ga ne ispusti, a da ga ne zdrobi. Snaga stiska može se prilagoditi drugom povrću.

U budućnosti, robotizovani žeteoci moći će da pomognu kod nestašica radne snage u poljoprivredi i smanjenju otpada od hrane, kažu na Univerzitetu u Kembridžu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *