Papuga (LSV): Država ne plaća kamate a poljoprivrednici moraju

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga pitala je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici ih istovremeno plaćaju zbog greške države.

Piše: Beta19. jula 2019.

Foto: Centar za promociju nauke

„Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca“, pitala je Olena Papuga na sednici Skupštine Srbije, a prenosi LSV.

Prema njenim rečima, kada poljoprivrednici ne plate odvodnjavanje ili porez na vreme, kasnije moraju i zatezne kamate za iste namete da izmire.

„Zašto zakon nije isti i za državu i za poljoprivrednike“, upitala je Olena Papuga.

Youtube.com

Navela je da država duguje poljoprivrednicima premije za mleko i junad, opet i do godinu dana, i u tom periodu isplate kamate nisu zaračunate.

„Država nema obavezu da plati nikakvu nadoknadu za to kašnjenje. Koliko je za 2018. isplaćeno podsticaja za traktore, a koliko za mehanizaciju, koliko nije isplaćeno, zašto i kada će? To se prevashodno odnosi na 2018, ali me interesuje da li je ostalo nešto neisplaćeno i za 2017“, zaključila je poslanica LSV-a.

Ona je pitala Anu Brnabić, kao i ministarku Slavicu DJukić Dejanović zašto još nije izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je, kako je ocenila, višestruko oštetio porodice.

„Godinu dana kasnije ne nazire se početak procesa njegove izmene, u korist trudnica, porodilja i porodica sa malom decom. Podsećam i da je pre pet meseci Ustavnom sudu poslata inicijativa za ocenu ustavnosti, budući da krši Ustav, u suprotnosti je sa Konvencijom o zaštiti materinstva, dovodi na rub siromaštva porodice u kojima su trudnice, porodilje, preduzetnice na koje se odnosi ovaj zakon i sve porodice sa malom decom, koje snose posledice loših rešenja. Kada će na dnevni red stići izmene zakona, kojim sigurno neće biti nadoknadjena šteta, ali će roditeljstvo i odrastanje dece biti bar malo bezbrižnije“, upitala je Olena Papuga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *