Uvozni, kačkavalj obara srpko mleko

Predstavnik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašina Baćina izjavio je danas da je dobro rešenje što je uvodena taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litru, ali da se otvorio novi problem sa uvozom sireva i zatražio od Vlade Srbije da što pre uvede prelevman na uvoz sira od 330 dinara po kilogramu. Baćina je u pisanoj izjavi naveo da trgovinski lanci uvoze sireve po ceni od 2,7 evra za kilogram, što stvara problem u proizvodnji mlečnih prerađevina.

On je naveo da je cena domaćeg kačkavalja po kilogramu oko 700 dinara, dok je uvozni oko 320 dinara, a krajnji potrošač u Srbiji plaća oko 1.920 dinara za kilogram, uz ocenu da takva cena na tržištu stvara problem jer mlekari ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe.
Koliko košta uvozni, a koliko domaći kačkavalj?
U saopštenju se navodi da Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju, a da bi zaštitila svoje proizvođače EU subvencioniše izvoz mleka i sireva. Baćina je ukazao da trgovinski lanci prestaju da kupuju sireve od domaćih mlekara i prelaze na kupovinu sireva iz uvoznika. Iz ovog udruženja zahtevaju da država ograniči marže na mlečne proizvode jer su trenutno u problemu proizvođači, prerađivači i krajnji potrošači.
To je jako dobro trenutno rešenje za nas proizvođače mleka. Sada je javio novi problem a to je uvoz sireva. Trgovinski lanci uvoze sireve po 2.7 € za 1 kilogram. To sada stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe. Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na svom tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju. Da bi zaštitili svoje proizvođače EU subvencioniše izvoz mleka i sireva. Napominjem da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika. Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima.


Takođe mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka. Da bi sprečili sve ovo gore navedeno mi proizvođači mleka zahtevamo od Vlade RS da što pre reši problem viska zaliha u mlekarama i da tim potezom trenutno zaštiti proizvođače mleka, zaposlene u mlekarama i same mlekare. Građani Srbije moraju da piju mleko i da jedu sir koji je proizveden u Srbiji, a ne nešto što se uvozi iz EU – saopštili su predstavnici proizvođača mleka iz Banata.
Proizvodna cena kačkavalja iznosi oko 700 din po kilogramu a uvoznici ga uvoze za 2,7 € što iznosi 318 dinara, a krajnji potrošač u Srbiji plaća oko 1920 dinara za kilogram, navode oni.
,,Država Srbija ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare ,,– navode oni i prilažu računicu.
Računica:
1 kg kačkavalja Proizvodna cena 700 dinara uvoznici ga uvoze za 318 din po kg, a u marketima se prodaje za oko 1920 din po kg.
Ističu da država mora trgovinskim lancima da ograniči marže na mlečne proizvode.
,, U Srbiji su trenutno u problemu proizvođači, prerađivači i krajnji potrošači – naveo je Vukašin Baćina, predstavnik proizvođača mleka iz Banata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *