Stočarstvo Subvencije Vesti

Proizvođači mleka blokrali most u Šapcu

Proizvođači mleka blokirali su danas most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru.Oni su više puta pregovarali sa državom, tražeći da se premija za mleko sa deset dinara po litru, podigne na 20 dinara i subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara i zaštiti domaće tržište prelevmanima na uvoz mleka i sira iz svih zemalja, a ne samo iz EU, ali je država samo delimino ispunila zahtev.

Poslednji razgovori sa premijerkom Srbije i  predstavnicima nadležnog Ministarstva, bili su, kako kaže Milan Pajić, iz Udruženja proizvođača mleka „NašE„ mleko – Mačva“, sve samo ne konstruktivni. On tvrdi da ponuđena rešenja ministarke i Vlade, nisu dobra, i da neće dugoročnije rešiti nagomilane probleme u mlečnom govedarstvu.

,,Dok se ne budu rešili gorući problemi, a koje smo izneli u svojim zahtevima, neće moći da se radi ni na sistemskim, korenitim promenama. Pre donošenja bilo kog pravilnika ili uredbe, moraju da se konsultuju udruženja poljoprivrednika, koja, ipak, najbolje poznaju kakvo je stanje na terenu.,, kaže Pajić

Premija za mleko je povećana sa deset na 15 dinara po litru, subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a prelevman na uvoz mleka iz EU je 15 dinara po litru, a na razne vrste kačkavalja 30 dinara po kilogramu.

,, Upozoravali smo državu da je jesenas nanela nesagledivu štetu proizvođačima mleka, davanjem dozvola za uvoz mleka i sira, a kada je ukinula zabranu uvela je delimične mere zaštite, a jedna od njih je minimalan prelevman za uvoz sira iz EU od svega 30 dinara po kilogramu, a trebalo bi da bude najmanje 350 dinara da bi se smanjio uvoz. Stiče se utisak da nas država opstruiše i da ne želi da rešava naše probleme!,, – kaže Dejan Trajković, član Asocijacije proizvođača mleka, koji je jedan od najvećih individualnih proizvođača mleka u Srbiji

On je bio učesnik svih dosadašnjih pregovora, koji suštinski i nisu bili pregovori, već je, kako kaže, jedna strana iznela svoje zahteve, dok je druga, odnosno država odbijala svaki od njih, uz izgovor da su oni nerealni i neizvodljivi. Deo zahteva je istina ispunjen ali su recimo doneti prelevmani dali nepovoljan rezultat, jer je cifra na njima mala.Zbog toga su, prema njegovim rečima i mlekare i trgovački lanci nastavili da kupuju po bagatelnim cenama sir i mleko u EU jer tamošnjim poljoprivrednicima dodeljuje ogromne subvencije i uvoze ga u Srbiju i uništavaju domaće tržište.

,,Država je ostavila otvorene granice prema Bosni i Hercegovini, Albaniji i Severnoj Makedoniji i u januaru je uvezena ogromna količina kačkavalja po bagatelnim cenama zbog čega je smanjen otkup domaćeg mleka.Zbog toga su, mlekare smanjivale cenu domaćeg, otkupljenog mleka i do 20 dinara po litru i da sada kasne u isplati oko mesec dana. Najviša cena mleka koju mlekare sada plaćaju u Srbiji je 70 dinara po litru, a u prodavnicama je skoro 200 dinara.,, zaključuje Trajković

Subvencija od 100 hiljada dinara za svako žensko tele je trebala još davnih dana trebala da bude uvedena kao mera države, kažu farmeri. Stočni fond se ne može razvijati populistički, na televiziji, jer niko iole pametan sada ne bi kupovao stoku, kada već godinama posluje sa gubicima. Stočari su nam sugerisali da je slična mera lane iznosila 50% vrednosti odnosno 140 hiljada dinara, što je i matematički manje.

Situacija u mlečnom govedarstvu je nikad teža što najbolje osećaju primarni proizvođači. Generalno svi su saglasni sa svim zahtevima mačvanskih proizvođača, ali to izgleda nije bio dovoljan razlog da se pojave i fizički na protestima gde se okupilo svega oko dve stotine proizvođača. Njih ni kišni i hladan dan nije omeo da brane svoje stavove, neki drugi izgleda čekaju sudnji dan ili da neko treći reši njihove probleme.

Trenutnu situaciju dodatno otežava i nesloga među proizvođačima mleka u Srbiji, koji, se na društvenim mrežama, ili preko medija, međusobno optužuju. I dok se stočari međusobno svađaju od sredine januara cena u otkupu pada. Pojedine mlekare su uz poslednji obračun prosledile obaveštenje o prestanku otkupa melog napitaka. Po onoj narodnoj ,,zavadi pa vladaj,, scenario se lako piše na terenu. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *