Uvoz meda iz Moldavije!?

Pčelari godinama vode borbu sa vetrenjačama, jer je izgleda nakon falsifikatora meda, na red došao i uvoz… Do sada su u Srbiju uvožene simbolične količine meda, uglavnom su to bili neki ekskluzivni medovi sa ekskluzivnih lokacija i država. Međutim, ozbiljniji pravi uvoz 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, o ceni od 2,2 evra upravo se dogodio. Od 2009. godine SPOS upozorava da moramo napraviti svoj domaći brend meda kako bismo se odupreli jeftinim uvoznim medovima kada budu počeli da se uvoze u pogodnom trenutku za uvoznike. Ovakav uvoz meda vodi u krah pčelarstva, tj. u probleme koje sada imaju recimo upravo Hrvatska ili Italija, koje su preplavljene kineskim medom sumnjivog kvaliteta uvezenim po smešnim, nemogućim cenama.

 Takođe su upozoravali da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta (ali i pravog meda) po nerealno niskim cenama, te da ćemo se protiv tog problema moći da borimo ISKLJUČIVO našom teglom jedinstvenog dizajna i brendom meda NAŠ MED, jer je to jedini način (drugog nema) da domaći potrošač napravi razliku između domaćeg i uvoznog proizvoda.

JEDINI SPAS od takve nelojalne konkurencije jeste upravo ISKLJUČIVO plasman domaćeg meda sa garancijom kvaliteta, u posebnoj ambalaži, koja će ga razlikovati od uvoznog meda, i naravno kvalitetan marketing domaćeg meda, koji može napraviti samo zajednički Pogon „Naš med“, jer smo kao pojedinci apsolutno nemoćni za tako nešto. Pčelari sa malim brojem košnica koji to ne shvate danas, nestaće već sledeće godine, jer će, pošto je krenuo uvoz meda, gajenje pčela morati da sufinansiraju od drugih prihoda. 

Naravno da je uvoz meda legitiman i legalan, jer privreda traži profit, i tražiće ga na slobodnom tržištu. Problem je samo u tome što je to nekorektno prema domaćim proizvođačima. Naravno, to nije argument za privrednike, ali bi trebalo da bude argument za pčelare, da jednom stanu na zemlju i shvate da su sami na ovom svetu, i da samo zajedničkim snagama možemo da se spasimo nastupajućeg problema. – Kaže predsednik SPOS-a Priča je potpuno identična sa problemima koji su na vlast doveli američkog predsednika Donalda Trampa, jer je pokrenuo nastojanja da u svojoj zemlji favorizuje svoju američku robu i tako zaposli Amerikance (od njegovog stupanja na mesto predsednika SAD zaposleno je 7 miliona ljudi, što je epidemija korone na žalost devalvirala). 

Ovde je poenta u tome da evidentno ne postoji nikakav obzir privatnog kapitala prema saradnicima i kooperantima, već će ih se „odreći“ onog trenutka kad mu to bude odgovaralo. I tome se ne treba posebno čuditi, tu vladaju isti zakoni kao i na međunarodnom planu – nema ljubavi, već samo interesa. O kvalitetu I kontroli proizvoda koje stižu na tržište Srbije ne treba ni govoriti. Ko nam garantuje kvalitet , naročito ako taj proizvod ima nižu cenu.  

,,Zato pčelari Srbije moraju da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme ne bi li se zaštitili od ovakvih legitimnih i legalnih nastojanja privatnog kapitala, koji nama ne odgovaraju, te moramo drugim legitimnim i legalnim nastojanjima da se borimo protiv takve pojave,,. 

ODAKLE JE STIGAO MED? 

Kako nezvanično, ali pouzdano saznajemo, firma AZA doo iz Starih Ledinaca uvezla je 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra (sa svim troškovima dostave i ostalim troškovima) po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom. 

Izvor SPOS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *