USKORO- Prvo kontrola uzoraka, a onda plaćanje po kvalitetu mleka

Laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka sprovešće ove godine probne kontrole mleka kako bi se utvrdio kvalitet sirovine, a to je i predkorak za plaćanje mleka po kvalitetu.
  Uzorke će preuzimati novouposleni na terenu, koji su trenutno na obukama. Ova nova mera države imaće mač sa dve oštrice, država tvrdi da time želi da farmeri imaju nezavisnu mernu ocenu, kako ih otkupljivači ne bi ucenjivali. Pojedini stočari pak misled a time žele da se oslobode svi premije od 7 dinara po litru, jer je za mnoge upravo tih 7 dinara bila zarada!.

   Prema rečima Aleksandra Bogićevića, pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kontrole kvaliteta mleka obavljaće se dva puta mesečno. Uzorkovanje će vršiti stručnjaci iz poljoprivrednih stručnih službi, a biće angažovano oko 300 ljudi.

   Uzimanje uzoraka će za proizvođače biti besplatno.

   Kako navodi Sanja Bugarski iz Saveza udruženja odgajivača goveda Srbije, vidljiv je napredak kada je u pitanju domaće zakonodavstvo u ovoj oblasti. Na nedavno održanom Danu mleka, preoizvođače su brinule veće muke, od cene goriva i imputa proizvodnje do toga ko realno dobija od subvencija upućene njima. Nedavno je minister Nedimovoć naveo da će davanje stočarima biti oko 600 evra, što Bugarski ali njene kolege negiraju…..

       Ukinuta je registracija gazdinstava svake godine i omogućeno je da oni koji se bave stočarstvom dobiju zemlju u dugoročni zakup na deset godina.

     Ono što je kažu nadležni dobro u zakonu se po prvi put prepoznaju i žene koje rade u poljoprivredi i njihovo pravo na zdravstveno osiguranje.

Ipak, i pored velikih subvencija koje se izdvajaju, sve manje stočara se odlučuje za bavljenje ovom proizvodnjom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *