Uništavanje bugarskih svinja kontrolisaće vojna policija

Sputnik 30. 07. 2019.

U različitim oblastima u Bugarskoj zabeleženo je više od 20 žarišta afričke kuge svinja, kako na farmama, tako i među domaćim svinjama, prenose lokalni mediji. Zbog širenja afričke kuge u četiri oblasti zemlje: Ruse, Dobrič, Pleven i Razgrad, proglašena je katastrofa.

Prema mišljenju stručnjaka, ekonomski gubici od izbijanja bolesti iznosiće između 250 i 300 miliona evra.

Vlada Bugarska izdvojila je oko 1,9 miliona evra za borbu protiv afričke kuge svinja.

Ranije je evropski komesar za bezbednost hrane Vitjanis Andrjukajtis izrazio zabrinutost da bi zbog te bolesti Bugarska mogla u potpunosti da izgubi proizvodnju svinja. Ministarka poljoprivrede Desislava Taneva pretpostavlja da je širenje afričke kuge prouzrokovano nepažnjom u sprovođenju mera za sprečavanje širenja.

„Verovatno se desila nepažnja tokom realizovanja preventivnih mera. Graničimo se sa Rumunijom u kojoj je registrovano 1.600 žarišta zaraze“, izjavila je ministarka.

Ona je dodala da u Bugarskoj postoji 110 registrovanih klanica, od kojih je 67 za svinje.

„Te klanice će moći da obavljaju svoje aktivnosti samo u prisustvu veterinara i vojne policije“, istakla je Taneva.

Na farmama u oblasti Ruse uništeno je više od 57.000 svinja, u oblasti Dobrič bi trebalo da bude uništeno 60.000 životinja. Osim toga, kao preventivna mera sve životinje koje žive u krugu od 20 kilometara od mesta na kojima su zabeleženi slučajevi zaraze takođe moraju biti uništene.

Zbog izbijanja afričke kuge u nekoliko oblasti, na svim farmama svinja u Bugarskoj će biti stvorene sanitarne zone. Ta odluka doneta je na sednici Vlade, prenosi „Bugarski nacionalni radio“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *