Francuski ministar: Američko vino nije bolje od francuskog, pretnje Trampa glupe

Izvor: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom je ocenio kao “apsurdnu” i “glupu” pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će oporezivati francusko vino u znak odmazde za francuski porez na “veliku četvorku” digitalnih divova Sjedinjenih Država (Gang of Four – GAFA: Google, Amazon, Facebook, Apple).

“Naravno da se plašim poreza, ali apsurdno je. Apsurdno je, politički i ekonomski, reći: ‘Pošto ti oporezuješ GAFA, ja ću oporezovati tvoje vino’, to je potpuno glupo”, rekao je ministar na BFM TV/RMC.

“Mi oporezujemo ‘GAFA’ samo zato što oni zarađuju ogromne milione ili milijarde evra ili dolara tako što ljudi rade kod kuće, te nema razloga da ne plate”, dodao je Gijom.

“Ovo je treći put da američki predsednik preti porezom, treći put za godinu dana, videćemo da li će to sada da uradi”, rekao je on.

“Američko vino nije bolje od francuskog vina”, rekao je ministar, ocenivši “neprihvatljivim” izjavu američkog predsednika o “Makronovoj gluposti” i o kvalitetu jednih i drugih vina.

Donald Tramp je u petak na Tviteru kritikovao “glupost” francuskog predsednika Emanuela Makrona, preteći da će oporezovati francusko vino u znak odmazde za francuski porez na firme iz tehnološke grupe velikih, nazvan “porez GAFA”, jer će to u prvom redu uticati na američke IT divove.

“Uskoro ćemo objaviti značajnu recipročnu meru posle te Makronove gluposti. Uvek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog!”, proglasio je američki predsednik.

Francuska je preko svog ministra ekonomije Bruna le Mera izrazila želju da se na sastanku šefova država ili vlada G7, u Bijaricu krajem avgusta, postigne sporazum s Vašingtonom o oporezivanju IT firmi.

“Želimo da blisko sarađujemo s našim američkim prijateljima na opštem oporezivanju digitalnih aktivnosti”, rekao je u subotu Le Mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *