„Uloženo 130 miliona evra u navodnjavanje“

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na drugoj regionalnoj „Look up“ konferenciji na Kopaoniku da je do sada u projekte navodnjavanja uloženo 130 miliona evra i da se vode pregovori o obezbeđivanju dodatnih sredstava.

Ona je navela da su u toku pregovori za novi BRD kredit od 18 miliona i kredit Saudi fonda od 60 miliona evra.

,, Naravno, pregovaramo i dalje za neke nove kreditne linije, konkretno za navodnjavanje gde treba da pokrijemo još nekoliko stotina hiljada hektara – kazala je ministarka.

Ona je istakla da je razvoj organske proizvodnje izuzetno važan cilj, pre svega, zbog velike tražnje u svetu za organskim proizvodima, dodajući sledeće ,,Jako je bitan podatak da naš izvoz organskih proizvoda iz godine u godinu raste u proseku između 20 i 25 odsto, on je 2022. bio 68,5 miliona evra. ,,

Ona je istakla da danas imamo 7.000 gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom.

U fokusu ovogodišnje konferencije biće aktuelni izazovi u oblasti energetike i ekologije o kojima će, na šest panela, diskutovati više od 30 panelista. Glavne teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *