U Ražnju održani 8. „Dani kupine“

Bez obzira na probleme koji godinama prate proizvođače kupine  u Ražnju je održana 8. privredna manifestaciju pod nazivom „Dani kupine“. Posetioci ove manifestacije su, osim prezentacije proizvoda i edukativnih predavanja, mogli da vide i opremu i mehanizaciju koju je zemljoradnička zadruga „Zapis 2012“ nabavila sredstvima u iznosu od pet koma osam miliona dinara, dobijenim iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji realizuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj. Manifestaciju je otvorio Milan Krkobabić istakavši da je u Srbiji formirana petstota zadruga, čije je uspostavljanje pomogla Vlada bespovratnim sredstvima.

    Ministar i predstavnici Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Zadružnog saveza Srbije i opštine Ražanj, obišli su i zadruge „Bukovik“ u selu Lipovac i „Zapis 2012“ u Ražnju. Rad zadruga koje su dobile bespovratna sredstva se intenzivno prati, pri čemu su analize pokazale da je njihova dobit u prošloj godini uvećana za skoro četiri stotine  odsto.

      U opštini Ražanj kažu da ta lokalna jedinica jedinu šansu vidi u razvoju poljoprivrede i formiranju jednog zajedničkog prostora sa opštinama Aleksinac, Ćićevac i Varvarin, kako bi zajednički mogli da realizuju programe iz oblasti poljoprivrede. Prisutni su istakli da je  potrebno slobodnu državnu zemlju ustupiti mladim poljoprivrednicima na korišćenje, na način kako zahteva struka, uz primenu savremenih mera.

     Proizvođači kupine u ražanjskom kraju zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom tog voća, ali je više od 90 odsto zasada u problemu zbog niske otkupne cene tako je veliki broj domaćinstava u ovom voćarskom kraju ove godine na gubitku. Iako su čitave godine radili i ulagali u zasade kupina, sada jedino mogu da gledaju kako ovogodišnji rod zaobilaze

hladnjačari jer retko ko otkupljuju čačansku bestrnu kupinu, a ona čini 90 odsto svih zasada. Ostalo je sorta loh nes, koja ima nešto višu cenu.Ovo je treća godina zaredom kako je otkupna cena kupina izuzetno niska. Sa proizvodnjom koja čini 70 odsto evropske, odnosno 17 odsto ukupne svetske proizvodnje kupina, Srbija je četvrta zemlja u svetu po proizvodnji ovog voća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *