Turistički cvet najboljima

Ove godine sa ponosom proslavljajuo čak dva velika jubileja – 35. dodela nagrade “Turistički cvet” i 25 godina postojanja Turističke organizacije Srbije. Svečanosti u Klubu poslanika, prisustvovao je i Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

foto: Promo

Nagrada “Turistički cvet” dodeljuje se u 5 kategorija za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju i promociji turizma.

foto: Promo

   Dobitnici „Turističkog cveta“ su sledeći: U kategoriji Turistička organizacija – TO Vrnjačka Banja, u kategoriji Turistička manifestacija – Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević – JUST OUT Manasija“ Despotovac, u kategoriji Receptivna turistička agencija – Balkan Travel Centar, u kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj – hotel– Grand hotel Tornik, Zlatibor, u kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj – ostali ugostiteljski objekti za smeštaj – Nataly Spa, Sokobanja, u kategoriji Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga – Arheološki park Viminacijum, u kategoriji Pojedinac – dr Iskra Maksimović, direktorka Tvrđave Golubački grad. Prepoznajući značaj filmske industrije, Marija Labović, v.d. direktora TOS, uručila je specijalno priznanje asocijaciji „FilminSerbia“.

foto: Promo

Tokom manifestacije „Turistički cvet“ proglašena je i pobednica konkursa „Najbolja fotografija Srbije 2019.“ Milena Popović.

foto: Promo

Na konkurs za „Turistički cvet“, stiglo 78 prijava, a od ove godine, u izbor najboljih bila je uključena i internet publika.

foto: Promo

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da srpski turizam ostvaruje rast od 7,8 odsto, skoro duplo veći od proseka zemalja Evropske unije.

Prema njegovim rečima, Srbija se približava broju od 10 miliona noćenja i to je ono što obeležava turizam 2019. godine. Svakako ćemo premašiti 1.400.000 evra čistog deviznog priliva od turizma. Ono što je drugačije ove godine, je struktura gostiju. Kineski turisti su ubedljivo na prvom mestu. Krenuli smo sa svega 18.000 dolazaka, a ove godine ćemo premašiti 150.000 poseta kineskih turista”, naveo je Ljajić na 35. dodeli nagrade “Turistički cvet” i proslavi 25 godina postojanja Turističke organizacije Srbije.

On kaže i da je konačno krenula privatizacija i rešavanje problema banja i da će zakon o tome uskoro biti u proceduri i da će on rešiti preostale pravne probleme vezane za banje.

“Posle dužeg vremena naći ćemo i sistemsko rešenja u zakonu o turizmu i ugostiteljstvu”, rekao je Ljajić i istakao model Vrnjačke Banje, u čiji sektor turizma je država uložila, pre nekoliko godina, 175 miliona dinara.

“Ova banja će se u broju dolazaka u budućnosti takmičiti sa Beogradom. Sokobanja prati taj trend i u narednoj godini ćemo prvi put imati tamo hotel od četiri zvezdice”, rekao je ministar.

On je naveo i brojne projekte koje će Srbija ostvariti u razvoju turizma u narednom periodu, kao što su zlatiborska gondola, koja će prvi put na proleće prevesti putnike do Tornika, heliodrom na Kopaoniku i gondolu od Brzeća do Kopaonika, a vrednost ove investicije će biti, kako je rekao, više od 20 miliona evra.

Nagrada “Turistički cvet” dodeljuje se u pet kategorija za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju i promociji turizma.

U kategoriji Turistička organizacija, nagradu je osvojila TO Vrnjačka Banja, u kategoriji Turistička manifestacija – Međunarodni viteški festival “Despot Stefan Lazarević”, nagradu je osvojila ‘Just out’ Manasija” u Despotovcu, u kategoriji Receptivna turistička agencija, nagradu je dobio Balkan Travel Centar. U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj, osvojio je Grand hotel Tornik, Zlatibor.

U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj – ostali ugostiteljski objekti za smeštaj, nagrada je dodeljena Nataly Spa u Sokobanji, u kategoriji Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga, osvojio je Arheološki park Viminacijum, u kategoriji Pojedinac, nagrada je uručena direktorki Tvrđave Golubački grad dr Iskri Maksimović.

Prepoznajući značaj filmske industrije, Marija Labović, v. d. direktora TOS, uručila je specijalno priznanje asocijaciji “FilminSerbia”.

Tokom manifestacije “Turistički cvet” za pobednicu konkursa “Najbolja fotografija Srbije 2019. godine” proglašena je Milena Popović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *