Nova pravila za odlazak u penziju kao i model penzija

   Uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno če se pomerati, a 2032. godine će biti izjednačeni. Poslanici Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju po modelu Švajcarske

    2020 godine neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca – za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.  Ženama će takođe biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.
    Ipak, promena ima, kada govorimo o ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i to kod pripadnika oba pola, kod žena i kod muškaraca.
  Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca. Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. Naredne godine obe granice se pomeraju: moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.
               Iz PIO fonda savetuju građanima koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev. Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan saž. To se može proveriti ili onlajn ili u nekoj od filijala PIO fonda.

  Usvojenim izmenama o penzijskom i invalidskom osiguranju, se od 1. januara 2020. godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli.”Švajcarski model” praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.
   U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada.Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najmanje tri godine proveo u vanbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete.
   Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji. Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

   Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojima se povećava neoporezivi iznos mesečne zarade sa 15.300 na 16.300 dinara. Opterećenje na zarade biće smanjeno sa 62 na 61 odsto.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *