Surutka je sporedni proizvod u industriji mleka. Mlekarama predstavlja balast, a stočari je mogu koristiti za ishranu svinja.Korišćenjem surutke odgajivači svinja mogu smanjiti može troškove ishrane i lečenja svinja i na taj način uvećati profit.
Sastav i osobine surutke zavise od kvaliteta mleka i tehnologije proizvodnje sira.Surutka sadrži prosečno oko 93 % vode. Suva materija surutke najvećim delom sadrži laktozu, koja predstavlja važan energetski izvor, a nešto manje od jednog procenta su proteini surutke.
Koje koristi ima životinja od konzumiranja surutke
Pored hranjive vrednosti korisni efekti prilikom konzumiranja surutke kod životinja su:
- uspostavljanje blago kisele reakcije u crevima,
- podsticaj peristaltike creva,
- postiže se ušteda u hrani,
- povećava se randman mesa,
- povećava se i dnevni prirast,
- poboljšava se i zdravije tovljenika.
Veoma je važno da surutka namenjena za ishranu svinja mora poticati od zdravih krava. Uvek koristiti svežu surutku.
Pokvareno ili sumnjivo mleko ili surutku ne upotrebljavati za ishranu svinja.
Na koji način koristiti surutku u ishrani svinja i za koje kategorije je namenjena saznajemo od Nenada Vujčića, dipl. inž. stočarstva PSSS.
Surutka u ishrani svinja
U ishrani svinja surutka se upotrebljava za kategorije od 18 kg do kraja tova. Za mlađu i lakšu prasad nije pogodna zbog malog kapaciteta organa za varenje, dok je velike svinje mogu popiti u velikim količinama.
Obzirom da je siromašna energijom (podmiruje oko 25 % potreba) mora se mešati s kukuruzom ili koncentratima.
Da bi se osigurao maksimalni prirast, svinje moraju dobijati surutku stalno, bez prekida u ishrani, kako bi se izbegao period ponovnog privikavanja.
Obzirom da svinje više vole mokru hranu nego suvu, najbolje je koristiti mešavinu surutke sa koncentratom za tov.
Time se eliminišu disajne smetnje zbog brašnaste hrane, iako se može odvojeno ponuditi koncentrat i surutka za piće.
Značajna ušteda postiže se na uštedi vode, jer tokom čitavog tova voda se uopše ne koristi, već je životinja konzumira preko surutke.
Temperatura surutke
Važna je takođe i temperatura surutke.
Tokom zimskog tova bitno je da je njena temperatura oko 40 stepeni kako bi svinje što manje hrane trošile na vlastito zagrevanje.
Svinje mogu popiti dvostruko veće količine surutke nego vode te izlučuju veliku količinu mokraće, stolica je mekana, proizvodi se dva puta više izmeta pa je potrebno održavati primerenu higijenu i pojačati ventilaciju, naročito leti.
Prelazi s tople na hladnu surutku i obrnuto moraju biti postepeni, jer dolazi do prežderavanja svinja, pa time i do povećanih uginuća usled preobilne proizvodnje gasova zbog razvoja bakterija iz roda Clostridiae.
Korištenjem surutke u ishrani svinja postižu se značajnje uštede smese za tov, kao i smanjenje dužine tova.
Prema tome, nema neki značajan razlog da se ne primjenjuje ovakav način ishrane svinja, bilo u manjim seoskim domaćinstvima ili u industrijskom uzgoju ukoliko nam je dostupna surutka.