Šumadijska akademija u Kniću

U Kniću će biti formirana Šumadijska akademija, naučno-obrazovni istraživački centar, jedan od osam u Srbiji čije osnivanje pomaže Ministarstvo prosvete, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević  koji je danas sa pomoćnicom za predškolsko i osnovno obrazovanje, Vesnom Nedeljković, posetio opštinu Knić. 

Biće to primer za Srbiju  kako unaprediti i osavremeniti nastavni proces, uposliti prosvetne radnike, uvesti nove sadržaje i omogućiti realizaciju koncepta celoživotnog učenja, rekao je ministar Šarčević.

Opština Knić je za projekat rekonstrukcije Srednje škole, koja će biti sedište Šumadijske akademije od Kancelarije za javna ulaganja dobila 70 miliona dinara, naglasio je Miroslav Nikolić, predsednik opštine Knić. Školu ćemo preurediti, dograditi, opremićemo savremene laboratorije, smeštajne kapacitete, pa će kod nas u Kniću godišnje boraviti, učiti i obrazovati se 120.000 đaka, dodao je Miroslav Nikolić.

Opština Knić biće i primer za Srbiju kako oživeti zatvorene škole, u  školskoj zgradi u Leskovcu biće otovoren pogon za proizvodnju HTZ opreme,  škola  u Čestinu sa amfiteatrom u prirodi i muzejskom postavkom u objektu koji datira iz 19. veka biće deo ponude za đački turizam, a na sličan način, prenamenom  planirano je oživljavanje i ostalih zatvorenih škola u opštini Knić čime bi se oživela i sela u kojima se nalaze škole. Takav koncept opštinskog rukovodstva Knića,  pravi je način za oživljavanje ugašenih škola u Srbiji, rekao  je ministar prosvete, Mladen Šarčević i dodao da će opština Knić u realizaciji tih projekata imati punu pomoć resornog ministarstva i Vlade Srbije.

Knić 22. septembar 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *