Ratarstvo Stočarstvo Subvencije Vesti

Stočari posle pregovora sa Aleksandrom Vučićem-ko su naši, ko su vaši?!

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve, a nastaviće ih oko podne.

Predsednik udruženja proizvođača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, izjavio je danas za Betu da traže da se zaštiti domaće tržište od uvoza po damping cenama, trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu.

Na listi zahteva je i da se sledeće godine akciza i porez na dodatu vrednost ne obračunavaju na dizel za poljoprivrednike i, ako država ima novca, da poveća premiju na mleko i regres po grlu, kao i da se u Ministarstvo poljoprivrede postave stručni ljudi.

Vasić je, posle razgovora za Betu, rekao da su razgovori trajali sat i po i da su bili „napeti sa obe strane“.

„Izložili smo zahteve i čekamo da čujemo odgovor na nastavku razgovora oko podne“, rekao je Vasić.

Dodao je da ako ne budu zadovoljni ispunjenjem zahteva da će doneti odluku na koji će način protestovati.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Poljoprivrednik iz Pekčanice kod Kraljeva Predrag Veljković za N1 kaže da s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nema više šta da razgovara bilo ko od poljoprivrednika, da on nije nadležan, i da je na Vladi Srbije da ispuni zahteve.

Poljoprivrednici ne odustaju od protesta ni nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će predložiti Vladi da prihvati neke od zahteva poljoprivrednika. Oni, naime, kažu da su pregovarači koji su danas bili kod Vučića „pioni“ i „sateliti“ vlasti i „provladina udruženja“.

Veljković je rekao da su u pitanju dva udruženja koja nisu izašla na proteste.

„Nema šta s njim (Vučićem) da razgovara bilo ko. Taj čovek nije nadležan za bilo kakve razgovore, mi naše zahteve imamo, na Vladi je da nam ispuni zahteve. Ni u Vladi nema šta da se razgovara dugo. Ko ode tamo da razgovara može samo da uđe da vidimo šta je od zahteva ispunjeno i nakon toga se izlazi iz Vlade. Znači nema ni tamo potrebe da se boravi ne znam koliko dugo“, poručio je on.

„A, sa predsednikom Srbije nema apsolutno nikakvih razloga bilo ko sada da razgovara, on nije nadležan za ovo što se nama sada dešava ovde. Imamo Vladu, imamo Ministarstvo, samo treba da ispune one zahteve koje smo dali“, jasan je Veljković.

Podsetimo, predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije sastali su se danas sa predsednikom Vučićem, ministrom finansija Sinišom Malim, ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

Vučić je, posle susreta sa poljoprivrednicima, rekao da je država ponudila „onoliko koliko je realno i ozbiljno“.

Odgovarajući na kritike poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, predstavnici udruženja koja su bila kod Vučića, rekli su da su to „dve odvojene priče koje su se igrom slučaja spojile u jednu“. Poručili su i da kao stočari ne mogu da budu nezadovoljni onim što im je danas ponuđeno. Agencije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *