Ratarstvo Stočarstvo Subvencije Vesti

Blokade i dalje traju….

Protesti poljoprivrednika i blokade puteva traju i danas širom Srbije. Kolona od 250 traktorista koji protestuju blokirala je saobraćaj na putu Požarevac-autoput kod sela Ljubićeva. Na putu Zrenjanin – Kikinda, kod Bašaida traju jednočasovne blokade, nakon kojih se tokom pola sata propušta saobraćaj. Na blokadi su poljoprivrednici iz Bašaida, Novog Miloševa i Banatske Topole. Blokade se nastavljaju i u Pančevu, Bogatiću, Zrenjaninu… Poljoprivrednici iz Pančeva blokirali su novi i stari put za Beograd, propuštaju se samo prioritetni, hitni slučajevi. Kolona traktora kreće se od Velike Plane prema Beogradu. Policija i dalje ne dozvoljava poljoprivrednicima da uđu u Kraljevo, koji treći dan zbog toga drže blokadu Ibarske magistrale ali sporadično osim ,,Kamidžore,, danas su blokirali i stari put Čačak Kraljevo u selu Samila. 

“Krenuli smo, cilj nam je da do sutra stignemo u Beograd”, izjavio je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika. On kaže da očekuju “prepreke” na putu i da se zbog toga poljoprivrednici pojedinačno “probijaju” kroz svoje opštine, kako bi stigli na lokaciju na kojoj će formirati kolonu traktora za odlazak u Beograd i protest ispred Skupštine Srbije zakazan za 18h.

U Kragujevcu je okončana trosatna blokada poljoprivrednika ispred Skupštine grada. Blokada Ulice Zorana Đinđiċa je bila najavljena prvobitno na sat vremena ali je sa poljoprivrednicima iz kragujevačkih sela prvo razgovarao šef kabineta gradonačelnila Aleksandar Lazoviċ a potom i sam gradonačelnik Nikola Dašiċ. „Razgovarali smo sat i 45 minuta. Ne očekujemo ništa spektakularno od tog sastanka ali je i ovo ipak neki pomak jer, pre godinu i po dana gradonačelnik je odbio da nas uopšte i primi“, rekao je za Danas Jovica Radovanoviċ iz Kutlova.

Po njegovim rečima poljoprivrednici su gradonačelniku Dašiċu izneli sve svoje probleme iz oblasti ratarstva i stoĉarstav i on je obeċao da ċe ih pteneti nadležnima u Vladi.

,,Tokom razgovora gradonačelnik Dašiċ je pokušao da me isključi iz razgovora sa obrazloženjem „da ne želi da razgovara sa ljudima kohi se bave politikom“. Podsetio sam ga da je on političar i predložio da napustim sastanak, ističe on.

Poljoprivrednik iz Pekčanice kod Kraljeva Predrag Veljković kaže da s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nema više šta da razgovara bilo ko od poljoprivrednika, da on nije nadležan, i da je na Vladi Srbije da ispuni zahteve.Poljoprivrednici ne odustaju od protesta ni nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će predložiti Vladi da prihvati neke od zahteva poljoprivrednika. Oni, naime, kažu da su pregovarači koji su danas bili kod Vučića „pioni“ i „sateliti“ vlasti i „provladina udruženja“, jer ta dva udruženja nisu izašla na proteste, ali su zavredeli da odu na pregovore.

„Nema šta s njim da razgovara bilo ko. Taj čovek nije nadležan za bilo kakve razgovore, mi naše zahteve imamo, na Vladi je da nam ispuni zahteve. Ni u Vladi nema šta da se razgovara dugo. Ko ode tamo da razgovara može samo da uđe da vidimo šta je od zahteva ispunjeno i nakon toga se izlazi iz Vlade. Znači nema ni tamo potrebe da se boravi ne znam koliko dugo“, poručio je on.

„A, sa predsednikom Srbije nema apsolutno nikakvih razloga bilo ko sada da razgovara, on nije nadležan za ovo što se nama sada dešava ovde. Imamo Vladu, imamo Ministarstvo, samo treba da ispune one zahteve koje smo dali“, jasan je Veljković.

Pregovarači koji su danas na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu pregovarači i niko od potpisnika zahteva protesta nije otišao na sastanak kod predsednika, kažu poljoprivrednici sa blokada u Pančevu, Kraljevu i Novom Sadu za N1.

„To su njihovi pioni, sateliti. To se tako ne radi“, rekao je jedan od organizatora protesta poljoprivrednika iz Pančeva Dejan Trajković i poručio Vladi da ne šibicari.

„Neka se uzmu u pamet i rešavaju problem i zahteve koje smo da li, da ne maltretiraju ni nas, ni građane. To što su pozvali neke da bi izneli nešto u javnost, ti ljudi ne predstavljaju nikoga“, naglasio je Trajković.

On je istakao da poljoprivrednici radikalizuju proteste po Srbiji, da su i danas potpuno zatvorili Pančevo.Naglasio je i da poljoprivrednici insistiraju na paketu mera, a ne kako se sada pokušava – da se jednom merom, uvođenjem prelevmana za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu, „reši problem“.Trajković je naglasio da zahtevi poljoprivrednika ostaju isti.

Podsetimo, predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije sastali su se danas sa predsednikom Vučićem, ministrom finansija Sinišom Malim, ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.Vučić je, posle susreta sa poljoprivrednicima, rekao da je država ponudila „onoliko koliko je realno i ozbiljno“.Odgovarajući na kritike poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, predstavnici udruženja koja su bila kod Vučića, rekli su da su to „dve odvojene priče koje su se igrom slučaja spojile u jednu“. Poručili su i da kao stočari ne mogu da budu nezadovoljni onim što im je danas ponuđeno.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Vlada usvojila više uredbi

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko.Izmenama više uredbi, pored ostalog, prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, saopšteno je iz Vlade. Podižu se i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara.

Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823.

Kada je reč o premijama za mleko, one će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara.

Vlada je usvojila i izmenu Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, prema kojoj je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta.

Kraljevčani ne odustaju

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV). Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

U okolini Kraljeva trenutno su aktivne četiri barikade: jedna je u selu Samaila na starom putu za Čačak, druga ,,Kamidžorski most,, na mestu ukrštanja sirčanskog i magistralnog puta Kraljevo i Kragujevac, dok su preostale dve postavljene na Ibarskoj magistrali, blokirajući dva kružna toka neposredno na ulazu u grad, triangla i autotransport.

Poljoprivrednici Kraljeva i okoline najistrajniji u zahtevima, tako da su i treći dan ostali sa svojom mehanizacijom na popularnoj ,,trijangli,, koja sa Ibarske magistrale skreće putnike u grad. Tokom celog dana ih je pratila kiša ali i dalje nije bilo razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave. Osim Grdice i danas je na nekoliko sati bio obustavljen saobraćaj na Kamidžori ali i starom putu za Čačka u selu Samilima. Treću noć poljoprivrednici provode pod vedrim nebom, neki su doneli šatore, a tokom noći došle su i kolege iz Mrčajevaca, Preljine i čačanskih sela o daljim aktivnostima za 19. maj.

Prema najavi dogovora poljoprivrednika Udruženje proizvodjača mleka Šumadije i Pomoravlja, sutra 19. maja sa početkom u12h održaće se blokada na raskrsnici u Mrčajevcima kod restorana Flex. Blokada ce trajati do 14h.

Poljoprivrednici koji su blokirali saobraćajnice oko Kraljeva i danas su propuštali vozila hitne službe, bolesne, urgentne slučajeve i roditelje sa malom decom. Inače u ova tri dana bilo je sporadičnih ,,negodovanja,, zbog dodtatnih stvaranja gužve i kolona u gradu na Ibru u kome se inače otežano odvija saobraćaj i u svakodnevnim ,,normalnim ,, okolnostima. Na magistralnom i regionalnim putevima poljoprivrednici nisu imali problema, nije došlo ni do jednog incidenta. Čak se danas dogodio i jedan ,,nesvakidašnji gest,, za trenutne prilike i stanje dilerijuma u kome živimo. Naime, momci iz Sjenice koji su čekali prolazak na blokadi u selu Samila, otišli su do prodavnice i kupili nekoliko paketa sokova za poljoprivrednike koji protestvuju već treći dan. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *