Šta posle žetve?

Žetva ječma i pšenice je završena. Oni koji imaju ratarske useve još uvek imaju i probleme. Kako nakon žetve raditi njivu?Završena je žetva, vremenske prilike su takve da je dobro ostaviti njive da korov što više izraste kako bi se totalnim herbicidima uništio ne samo divlji sirak već i drugi korovi. Divlji sirak teretirati pre izbijanja metlice, ne ranije, koristiti pune doze herbicida kako bi uspešnost bila što bolja.

Visoke temperatuere stvaraju dobre uslove za pojavu grinja na soji, pa bi povremeno trebalo pregledati rubne delove parcela gde se prvo pojavljuju. Napadnute biljke su bledo žute boje , rđaste , a sa nalicja lista možemo uočiti sitne sivkaste ili rđaste jedinke koje se kreću. Listovi zahvaćeni grinjama nisu kovrdžavi, već je to posledica fitotoksije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na kukuruzu se već nalaze jajna legla kukuruznog plamenca pa je potrebno pratiti piljenje larvi. Posebno je to važno za proizvođače semenskog i kukuruza šećerca, kao i na paprici i paradajzu, na kojima ova štetočina može da napravi velike štete.

Na usevima šećerne repe primećena je pojava lisnih sovica koje još nisu tako brojne da prave značajnije štete ali ih treba pratiti, takođe na pojedinim usevima ima lisnih vaši. Vremenski uslovi, visoke temperature, povremeni letnji pljuskovi, noćne temperature do 15º C , stvaraju odlične uslove za značajniju zarazu od cerkospore, zato se usev šećerne repe mora redovno obilaziti i pregledati.

Savet proizvođačima je da posle obavljene žetve obavezno uzmu uzorke zemljišta za laboratorijsko ispitivanje prisustva hraniva kako bi na vreme imali rezultate analiza i blagovremeno nabavili adekvatno đubrivo za jesen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *